Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Richter-részvényekre átcserélhető, új kötvényeket bocsát ki az MNV

írta   /   2013-11-06  /   nincs hozzászólás

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) legfeljebb mintegy 900 millió euró (267 milliárd forint) értékben, 2019-ben lejáró, Richter-részvényekre, vagy a részvények értéke alapján meghatározott készpénzre átcserélhető új kötvényeket bocsát ki – közölte a Richter Gedeon Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A kibocsátásból származó bevétel a 833 millió euró értékű, 4,4 százalékos kamatozású, 2014-ben lejáró, az MNV által kibocsátott, Richter Gedeon részvényekre átcserélhető kötvények visszavásárlását finanszírozza, a kibocsátással egyidejűleg történő készpénzes ajánlattételi és jóváhagyási felhívás szerint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A kötvényeket 30-35 százalék közötti kezdeti átváltási prémiummal értékesítik, zártkörű intézményi értékesítés keretében, árazásuk szerdán lesz. Az új kötvények várhatóan 3,375-3,875 százalék közötti éves kamatszelvénnyel rendelkeznek majd, és félévente fizetnek kamatot.
A kibocsátás pénzügyi elszámolásának várható időpontja 2013. december 6.
A Richter a jelenleg tulajdonában lévő 52 millió euró össznévértékű kintlévő kötvényeit az ajánlattételi eljárás keretében felajánlja és ugyanakkora értékű új kötvényeket jegyez.
A kibocsátás szervezői a Deutsche Bank AG londoni fiókja, valamint az UniCredit Bank AG londoni fiókja.
Az MNV a jelenleg forgalomban lévő, Richter részvényekre cserélhető kötvényeket 2009. szeptember elején bocsátotta ki. A tranzakcióból akkor 833,3 millió euró bevétel származott, amiből a vagyonkezelő a 2009. szeptember 28-án lejárt, 639 millió euró értékű átcserélhető kötvényt, illetve annak kamatait fizette ki. A kötvényeket 2009-ben 32 százalékos kezdeti átváltási prémiummal értékesítették a referencia árként szolgáló 36 559,86 forintos szinthez képest, 178,03 euró/részvény átváltási áron.
Az első ilyen kibocsátás 2004-ben volt. Az akkori vagyonkezelő, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) azzal a céllal bocsátotta ki a Richter részvényekre cserélhető kötvényeket, hogy a 25 százalék plusz 1 szavazati arányt megtestesítő állami tulajdont megtartsa a gyógyszeripari cégben. Annak idején az ÁPV 159 milliárd forint bevételhez jutott az átcserélhető kötvény kibocsátásából.
A kötvényeket a Luxemburgi Értéktőzsdén jegyzik.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Richter-részvényekre átcserélhető, új kötvényeket bocsát ki az MNV QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →