Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Részben lezárult a pilisszentlászlói szamárköhögéses esetek vizsgálata

írta   /   2013-05-22  /   nincs hozzászólás

Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a pilisszentlászlói szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban, a gyerekek oltási könyve – egyet kivéve – rendben volt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

    Mint írták, az iskolában tanuló 195 diák közül 194-nek rendben volt az oltási könyve, a kötelező védőoltásokról szóló igazolások hiánytalanul szerepelnek bennük. Egy oltási könyv ellenőrzése még folyamatban van. A népegészségügyi intézet jelentése szerint öt felnőttnél és egy gyereknél merült fel a szamárköhögés gyanúja. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok négy felnőtt esetében igazolták a fertőzést.
Hangsúlyozták, hogy elsősorban a nagyon szigorú magyarországi kötelező védőoltások rendjének köszönhető, hogy nem érintett több gyereket a megbetegedés. A felnőttek megbetegedésében szerepet játszhatott, hogy az immunitás az életkor előrehaladtával romlik, ezért a tíz évnél régebben oltott pedagógusok önkéntes oltásához a népegészségügyi intézet oltóanyagot biztosított, melyet a tantestület tagjai közül többen már meg is kaptak.
Az FN24 két hete számolt  be először arról, hogy szamárköhögést észleltek egy pilisszentlászlói iskolában. Az ottani Waldorf-völgy Iskola igazgatója a hírportálnak nem ismerte el a megbetegedéseket, ugyanakkor egy május 3-ai, a szülőknek kiküldött leveléből kiderül, hogy már akkor kimutatták az intézményben a szamárköhögés kórokozóját, és az ÁNTSZ szakemberei felkeresték az iskolát.
A szamárköhögés a bordetella pertusiss nevű baktérium által okozott légúti megbetegedés. Kínzó köhögési rohamokkal jár, amelyet mély, húzó belégzés kísér jellegzetes hanghatással. Az újszülöttek, csecsemők megfertőződésekor a rohamok között leállhat a légzés, ami segítség nélkül a gyermek halálához vezethet. Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél a fertőzés nem ennyire veszélyes, de ilyenkor is hosszú, súlyos, a szervezet számára megterhelő megbetegedést okoz. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, a védőoltást 1954-ben vezették be Magyarországon.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Részben lezárult a pilisszentlászlói szamárköhögéses esetek vizsgálata QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →