Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden – November 16.

írta   /   2013-11-15  /   nincs hozzászólás

Egész napos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a koraszülöttek világnapjára (november 17.) szombaton.

EgyNap_SzorolapA4_hajtott.indd  Az eseményen a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését szolgáló előadások, szakemberek várják az érdeklődőket, a gyerekek pedig játszóházban szórakozhatnak.
Az összegzés szerint Magyarországon minden 9. gyermek koraszülött, vagyis valamilyen ok miatt a 37. terhességi hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal születik.
Magyarországon területi felosztásban 9 alapítvány végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. Közülük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta – az ország egyik legnagyobb területét lefedve – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment.
Évi mentési számuk igen magas, átlagosan 1250 eset, ami a húsz éves működés alatt több mint 20 ezer gyermekéletet jelent.
Az alapítvány közhasznú civil szervezetként végzi tevékenységét, átlagosan napi 3-4 riasztása van, rohamkocsija több mint 45 kilométert tesz meg évente. A mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, 48 százaléka normál súlyú, életveszélyben lévő újszülött például fejlődési rendellenesség miatt.
Az állami költségvetésből kapott támogatás a működési költségeknek csak egy részét fedezi, ezért a szolgálatnak évente több tízmillió forintot kell összegyűjtenie adományokból ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden – November 16. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →