Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Regionális vérellátó központ épül Szegeden

írta   /   2013-10-25  /   nincs hozzászólás

A dolgozóknak és a donoroknak is kedvezőbb feltételeket teremt a szegedi regionális vérellátó központ új épülete – közölte Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.vérellátószolgálat

Az Új Széchenyi Terv keretében hárommilliárd forint európai uniós és hazai forrásból 2014 nyarától új épületekben működhet a pécsi és a szegedi vérellátó központ. Mindkettőben hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények vérrel való ellátása, és modern környezetben folyhat a véradás – mondta a szakember azt megelőzően, hogy lerakták a szegedi központ alapkövét.

A vérellátásban az elmúlt 30 évben nem volt mostanihoz hasonló fejlesztés – jelentette ki a főigazgató.
A szegedi vérellátó elődjét 1951-ben alapította Gál György professzor. Többek között az ő munkája teremtette meg a hátteret ahhoz, hogy 1962-ben Szegeden hajthassák végre az első vesetranszplantációt Magyarországon – emlékeztetett Miskovits Eszter.
A háromszintes, 1340 négyzetméteres központot a Ferroép Zrt. építi. A földszinten a vérraktár és a vizsgálók kapnak helyet, az első emeleten működnek majd a laborok és a véradóhelyiségek, a harmadik szinten az irodákat és a szociális blokkot alakítják ki. Az épület tetején napelemek termelik majd a központ üzemeltetéséhez szükséges villamos energia egy részét.
A főigazgató korábban elmondta, a véradóktól évente országosan 440 ezer egység vért vesznek le, egy egység 450 milliliter. Csökken a balesetek száma, és a korszerű műtéti eljárásokkal a korábbinál kevesebb vér is elég, de a véradók száma is csökken. Ezért fontos felhívni a figyelmet a véradás szükségességére, továbbá a vérrel való helyes gazdálkodásra is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Regionális vérellátó központ épül Szegeden QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →