Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Rákot okozó lágyítószert találtak a bevizsgált gyerekjátékok felében

írta   /   2013-08-09  /   nincs hozzászólás

A fogyasztóvédők a játékbabák, a lövedékes játékok és a fürdőjátékok ellenőrzése során rákot okozó tiltott lágyítószereket is találtak a termékek egy részében – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

    A vizsgált játékbabák 50 százaléka, a  lövedékes játékok 80 százaléka, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20 százaléka bizonyult veszélyesnek, ezekben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta.sárgakacsa

A hatóság közölte: nehezíti a helyzetet, hogy ezen anyag jelenléte vizuálisan nem látható a termékeken, azok kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki.
Az NFH ellenőrizte a lézeres mutatópálcákat is 2013. május 20. és június 14. között, a laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy 12 fajta termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt, a nem biztonságos lézer pointereknél elrendelték a forgalomból történő kivonást, visszahívást.
A hatóság arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézer mutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat, a nem megfelelő lézer pointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Rákot okozó lágyítószert találtak a bevizsgált gyerekjátékok felében QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →