Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Rákmegelőzés: Angelina Jolie mindkét mellét levetette

írta   /   2013-05-14  /   nincs hozzászólás

angelina-surgery_051413010147A színésznő anyja egy évtizeden át harcolt a rákkal, mielőtt 56 éves korában meghalt. Jolie-nál hibás gént találtak, ami miatt 87 százalék esélye van a mellrákra. Február és április között több műtéttel eltávolították a hatgyerekes sztár mellét. Petefészkét is el fogják távolítani.

Angelina Jolie kedden felfedte, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, hogy megelőzzék a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát.

A 37 éves amerikai színésznő és társa, Brad Pitt a The New York Times amerikai napilap keddi számában közölte, hogy azért volt szükség a műtétre, mert olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a rák kialakulásának lehetőségét.

Az orvosok úgy becsülték, hogy 87 százalék az esélye a mellrák, és 50 százalék a petefészekrák kialakulására. “Úgy döntöttem, hogy megelőzésként annyira minimalizálom ezt a kockázatot, amennyire csak lehet” – magyarázta Jolie. A beavatkozás folyamata februárban kezdődött és április végére fejeződött be – tette hozzá.
Angelina Jolie édesanyja egy évtizeden át harcolt a rákkal, mielőtt 56 éves korában meghalt.

A színésznő cikket is írt döntéséről a New York Timesban. Ebben úgy fogalmaz, gyerekivel gyakran szóba kerül “anyu anyukája”, aki csak első unokájával találkozott, a többi születését nem érte meg. A gyerekekkel beszélgetve “azon kapom magam, hogy azt a betegséget magyarázom, ami elvette őt tőlünk. Megkérdezték, hogy vajon ez velem is megtörténhet-e. Mindig azt mondtam nekik, hogy ne aggódjanak, de az igazság az, hogy hibás gént hordozok, a BRCA1-et, ami nagyban megnöveli az esélyeimet a mell- vagy a petefészekrákra” – írta Jolie.

Miután megtudta, hogy mivel nézhet szembe, úgy döntött, hogy aláveti magát a kettős melleltávolítás kilenc héten át tartó átfogó sebészi eljárásának – közölte a többgyermekes édesanya.

Jolie méltatta partnerének, Brad Pittnek a szeretetét és támogatását az egész folyamat során.

“Minden nőt, de különösen azokat, akiknek családjában előfordult a mell- vagy petefészekrák, arra akarok bátorítani, hogy tájékozódjon, és keresse azokat orvosokat, akik segíteni tudnak, és hozzák meg az információkon alapuló döntésüket” – tanácsolta.

Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek három saját gyermeke van, hármat pedig örökbe fogadtak.

Forrás: hvg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Rákmegelőzés: Angelina Jolie mindkét mellét levetette QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →