Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Rákellenes Világnap – február 4

írta   /   2014-02-04  /   nincs hozzászólás

A 2000. év februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők (orvosok, kutatók) február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

Február 4-ét Rákellenes világnappá nyilvánították, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje “a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”. A rák több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed.

rakellenes-vilagnapA rákbetegség nevét több nyelvben, így a magyarban is a rák állattól kapta, mintegy találóan jelezve, hogy ez a daganatféleség csápszerűen terjed az egészséges szövetekbe, befűzve azokat.

A daganatos betegségek nagy része megelőzhető lehetne, egészségtudatos magatartással és szűrővizsgálatokkal. A Rákellenes Világnap kapcsán, szeretnénk felhívni az emberek figyelmét az egészség megőrzésére, és természetesen a teljesség igénye nélkül, ráirányítani a figyelmet, az egészséget leginkább veszélyeztető rizikótényezőkre: – dohányzás, és egyéb élvezeti szerek rendszeres használata, mértéktelen alkoholfogyasztás (tüdő, máj, emésztőszervi daganatok) – egészségtelen, rostszegény táplálkozás (vastagbél, végbél daganatok) – ülő életmód, mozgáshiány, pihenésre, regenerálódásra fordított idő hiánya, egyensúly felborulása (minden daganattípus oka lehet) – helytelen napozás, túlzott szolárium használat (bőrrák) – stressz, stressz-kezelés hiánya (minden daganat oka lehet) – személyi higiénia hiánya, fogmosás hiánya (elsősorban szájüregi daganatok) – külső környezeti tényezők (vegyi anyagok, mérgező anyagok, környezet szennyezettség stb.)

 

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, egészségnapokon, illetve kérjék háziorvosuk segítségét. Az időben felismert rákos megbetegedések legtöbb fajtája ma már jó eséllyel gyógyítható, és szűréssel megelőzhető a korai, értelmetlen halál.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Rákellenes Világnap – február 4 QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →