Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Pórul járhatunk az egészségkártyával

írta   /   2013-08-09  /   nincs hozzászólás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyára (EEK) több külföldi állami kórházban is rázták a fejüket az orvosok – értesült az Azénpénzem.hu. Szakértők szerint ennek oka, hogy nem csak nálunk jelent egyre nagyobb gondot az egészségügy finanszírozása.

Az EEK-t az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) a biztosítottak ingyenesen igényelhetik. Személyesen, de akár postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül is. Ez a kártya a kiállítástól számított három évig érvényes, és az Európai Unió tagállamaiban, valamint Liechtensteinben, Norvégiában, Izlandon és Svájcban teszi lehetővé az állami egészségügyi szolgáltatók igénybevételét. Mint arról már többször írtunk, az EEK nem „csodafegyver”, például ezzel nem úszható meg, hogy a számos országban alkalmazott önrészért a bajba került a zsebébe nyúljon.  Ezért célszerű utasbiztosítást is kötni. Úgy tűnik azonban, hogy az utóbbi időben más gond is akad.

Görög- és olaszországi nyaralóktól is kaptunk jelzést arról, hogy bár állítólag biztosan állami kórházban jártak, az EEK-ról tudni sem akartak az orvosok. Egyik olvasónk szerint egyszerűen úgy tettek, mintha sohasem hallottak volna ilyen lehetőségről. Közölték: ha nem fizetnek, akkor sajnos nem áll módjukban ellátni a gyereket (tény, hogy nem sürgősségi segítségről volt szó).

gorogtengerpart

Zuhan a kiváltások száma

Ez is alátámaszthatja egyébként azt az egyre elterjedtebb gyakorlatot, hogy a turisták előre nem váltják ki az EEK-t, gond esetén ugyanis utólag is intézkedhetnek. Ilyenkor jól el kell tenni a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésükre vonatkozó igazolást, majd a pórul járt utazó ezekkel fordulhat a magyar egészségbiztosítóhoz. Ezután egy kissé nehézkes eljárás következik. Az OEP megkeresi a kinti biztosítót, az egyeztetés után pedig a számlákat benyújtónak kifizeti azt az összeget, amennyibe az ellátás az EEK alapján került volna.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke, Horváth Péter szerint egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy a spanyol, görög, ciprusi vagy az olasz kórházakban és praxisokban, illetve egészségügyi intézményekben időnként akadozik a kártya elfogadása. Úgy véli, ennek az az oka, hogy ezekben az országokban (megjegyezzük a magyarországihoz hasonlóan) előfordul, hogy nehézségbe ütközik az állami kórházak és intézmények folyamatos finanszírozása. Olaszországban az is gondot okozhat, hogy az orvosok jelentős része nem szerződött le az állami intézményekkel, márpedig a kártya elfogadásának feltétele az állammal szerződött orvos általi ellátás.

Az OEP adatai szerint egyébként évről évre csökken az EEK-kiváltás száma. Tavaly nem egészen 310 ezer ilyen kártyák igényeltek, ami harmadával kevesebb a két évvel korábbinál. Az úgynevezett kártyahelyettesítő nyomtatvány sem lett azonban időközben népszerűbb. Azt 25 ezernél kevesebb esetben igényelték. Ez 25 százalékos visszaesés két év alatt.

Forrás:enpenzem.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Pórul járhatunk az egészségkártyával QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →