Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Pikkelysömör világnapja – október 29.

írta   /   2013-10-29  /   nincs hozzászólás

A panaszaik enyhítésében eddig hiába reménykedő pikkelysömörös betegek számára életminőséget javító, fontos fejlemény, hogy „biológiai” hatóanyag segítségével tüneteiket immár eredményesen lehet kezelni. Az is jó hír a pszoriázissal élőknek, hogy érdekeik képviseletére az eddigi öt mellé, február közepén újabb helyi közösség alakult. Az egri klub után, a tervek szerint, nyár elején már Kecskeméten is működni fog betegegyesület

A betegség bemutatása

A szervezet egészét  érintő, ma még gyógyíthatatlan pikkelysömör súlyos és gyakori bőrgyógyászati megbetegedés. Előfordulása a teljes lakosság körében 1,5-2 százalék között mozog, így a világon 125 millió embert sújt. Szakemberek szerint a fekete és a rézbőrű egyének körében ritkábban fordul elő. Az európai népességre vonatkozó számítások azt mutatják, hogy minden 100 egyénből egyet-kettőt érinthet. Hazánkban elég tág határok között, 140-200 ezer közé tehető a pszoriázissal élők száma.

Egyes szakértők a magasabb statisztikai határértéket veszik alapul, mivel úgy vélik, sok lehet az olyan, viszonylag enyhe tüneteket produkáló beteg, aki panaszával nem keres fel orvost, ezért nem kerül be az ellátórendszerbe, így a készülő pszoriázis regiszterbe sem. A 200 ezres gyakorisággal számol maga is, mondta dr. Szegedi Andrea a Magyar Dermatológiai Társaság (MDT) 82. nagygyűlése alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen.

Ez a genetikai meghatározottságra, hajlamra alapuló autoimmun betegség, hátterében az immunrendszer zavarával, kortól függetlenül, bármely életszakaszban megjelenhet. Lefolyásának súlyossága, krónikus volta, illetve előfordulási gyakorisága miatt, az egyik legjelentősebb bőrgyógyászati megbetegedésnek tekintik. Két alapformáját különítik el a szakemberek: az 1-es (ún. korai) típus 40 éves kor előtt, az átlagot tekintve 28 éves kor táján jelentkezik.

A 40 felettieket megbetegítő 2-es típus bármikor kezdődhet, e formánál családi halmozódás nem mutatható ki. Ebben a csoportban a betegek 15-30 százalékánál gyakoribb az ízületek, 30-50%-uknál a körmök érintettsége (a köröm alatti lerakódás töredezetté teszi és elemeli a szarulemezt, ez idézi elő a sok beteg által szégyellt látványt). Az ízületi panaszok mellett szív-, érrendszeri betegség, elhízás (obezitás) is társulhat a pszoriázis mellé. A genetikai háttérre vonatkozó kutatások során, 9 olyan kromoszóma szakaszt azonosítottak, amelyek az immunológiai folyamatok szabályozásában is részt vesznek (a TNFalfa hatásáért felelős gének) tehát a betegségre való hajlamot megadhatják.

Bőrtünetek, stigma

A betegek nagyobb része állandó, a külvilág számára is észrevehető, kiterjedt bőrtünetektől szenved. A száraz, pikkelyesen hámló, gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, de főként az irritációnak kitett helyeken, leginkább a hajas fejbőrön, karon, lábon mutatkoznak. Kezdetben apró, vörös, gyulladt göbök láthatók, felszínükön ezüstös pikkelyek, ezek lekaparva leperegnek (a jelenséget szakemberek gyertyacsepp tünetnek nevezik).

A gyullad területen – a hajszálerek sérülése nyomán – apró cseppes vérzés fordulhat elő. Egyes esetekben mindössze 2-5 milliméter átmérőjű a gyulladt felület, másoknál az egész testfelszín érintett, aminek látványa nagyon negatívan hat a beteg önértékelésére, de társadalmi megítélésére, el- és befogadására is! Bizonyos pályákra eleve nem készülhetnek, több szakmából is kiszorulnak, egyesek emiatt veszítik el állásukat. A testi panaszok mellett megjelenő kirekesztettség érzése (a stigmatizáció) oly mértékben ronthatja az érintett életminőségét, hogy – orvosaik tapasztalata szerint is – a rákos vagy a szívbeteghez hasonló alacsony szinten lévőnek érzi magát.

A pikkelysömörrel élő betegek körében több a munkanélküli, részben emiatt is, magasabb a depresszió, az öngyilkossági kísérletek aránya, erősíti meg a laikus feltételezést dr. Kemény Lajos, az MDT elnöke. A betegség az egyén számára a lelki megpróbáltatás mellett anyagi terhet is jelent, a betegek ellátása pedig súlyos terheket ró az egészségügyi rendszerre, a társadalomra.

Tájékozódás és tájékoztatás

Ezért is nagy jelentőségű minden esemény, így például a dermatológiai szakmai szervezet év végén tartott rendezvénye is, ahol a tudományos és gyakorlati eredményeket, a hatékony kezelési lehetőségeket is megbeszélték, bemutatták mind a szakmának, mind a közvélemény képviselőinek – abban a reményben, hogy minden közlés növelheti a lakosság tájékozottságát. Fontos, hogy az orvosi üzenetek eljussanak az érintettekhez – így például az, hogy korai diagnózissal és az időben, jókor megkezdett kezeléssel a betegség súlyosbodását (előrehaladását, progresszióját) meg lehet állítani.

Ez segítheti a pszoriázissal élőt abban, hogy megtarthassa korábbi munkahelyét, szerepét a közösségben, ne érezze magát megbélyegezve, kitaszítva. A kór nem fertőző betegség, hangsúlyozza Kemény professzor. A betegek helyzetének javításához a megfelelő tájékoztatás mellett arra is szükség van, hogy minden esetben eredményes legyen az orvos-beteg együttműködés, továbbá, hogy sikerüljön beemelni a nemzetközi eredményeket a hazai gyakorlatba. Erre napjainkban egyre több érintett esetében nyílik mód!

Okok és feltevések

Ez a genetikai alapon kialakuló autoimmun betegség magas arányban kombinálódik egyéb autoimmun kórokkal – így például gyulladásos bél-, vagy ízületi betegséggel, az allergia ugyanakkor ritkábban sújtja e csoport tagjait. Gyakori viszont a keringési kórokkal való társulás. E téren folynak a kutatások, hogy igazolható-e az ok-okozati kapcsolat.

A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, az egyik autoimmun betegség kezelése jó hatással van a másik állapotára is, mondja dr. Szegedi Andrea, azt is megjegyezve, hogy egyes környezeti tényezők, nagy valószínűséggel provokálják a betegséget. Kisgyerekeknél egy súlyosabb bakteriális fertőzés, például mandulagyulladás, beindíthatja a pszoriázis kifejlődését.

Felnőttnél akár egy műtéti hegben megjelenhet. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy az alacsonyabb D-vitamin szint is provokáló hatású. Ez nem bizonyított ugyan, viszont ismert a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatása.

hirdetés

Pages: 1 2 3

az oldal QR-kódja

Pikkelysömör világnapja – október 29. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →