Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

Parlagfű-kisokos diákoknak

írta   /   2013-05-24  /   nincs hozzászólás

parlagfu3Játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene védekezésről a gyerekek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által készített ingyenes ismeretterjesztő kiadványban.

    A Parlagfű-kisokos című kiadvány rövid történetben ismerteti meg a 8-10 éves korosztályt a Magyarországon legelterjedtebb és legfőbb allergiás tüneteket okozó gyomnövénnyel.
Bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergiát, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. A foglalkoztató füzetet a tanév végéig valamennyi iskolába eljuttatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A színes kis füzet színezéssel, keresztrejtvénnyel, kakukktojás keresővel, betűrendezővel, útkeresővel, mozaikképpel, betűvadászattal, szókeresővel és matricaragasztással segíti a gyomokkal, főképpen a parlagfűvel ismerkedést. A vidám kis történet főszereplői gyerekek, akik végigkísérik a harmadik és a negyedik osztályos tanulókat a feladatokon.
A kormányhatározatba foglalt parlagfű elleni, tavaly elfogadott akcióterv az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, a szemléletformálásra, a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba.
Magyarország Európa egyik leginkább fertőzött országa, a becslések szerint minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved és számuk évről évre növekszik. A parlagfű által okozott, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt Magyarország népbetegségévé vált, az egyre romló helyzet tartós megoldása a gyomnövény drasztikus visszaszorítása és irtása lehet.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Parlagfű-kisokos diákoknak QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →