Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Óvatosan a napfénnyel

írta   /   2013-04-15  /   nincs hozzászólás

 A Szinapszis Kft. egyik tavalyi kutatásából kiderül, hogy hazánkban a csak  a felnőtt lakosság fele kerüli a közvetlen napfényt, míg 15 százaléka a nap bármely szakaszában kifekszik a napra. A fényvédő krémek használata ugyanakkor egyáltalán nem mondható általánosnak, mindössze minden ötödik ember használja ezeket rendszeresen.  

 

A lakosság közel 50 százaléka napozik rendszeresen, 15 százaléka pedig – az esetle­ges káros hatásokkal nem törődve – a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen napsütésre.

Bárhol és bármikor?

A napozók aránya az életkor emel­kedésével – fordítottan arányosan – csökken: a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében minden ötödik vá­laszadó bármikor kész a napozásra. Érdekesség, hogy a napozás időpont­jának tényét nem befolyásolja szignifi­kánsan, hogy az illető vett-e már részt melanomaszűrésen!

A napozók fele nem használ fényvédő krémet!

A felnőtt lakosság közel fele egyál­talán nem használ fényvédő krémet a napozás során – igaz, közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyan­akkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50 százalék körül alakul a rendszeresen krémet használók aránya. Az aktívan védekezők többsége a 26–45 év kö­zötti nők közül kerül ki. A napozás so­rán használt krém a legtöbb esetben közepes (15–25) vagy magas faktor­számú (25+) terméket jelent.

Az írás megjelent a Kérdezze! magazin hasábjain is. Legújabb számunkat keresse a patikákban, illetve az újságos standok polcain!

hirdetés

az oldal QR-kódja

Óvatosan a napfénnyel QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →