Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Öt-tíz évet vehet igénybe a légszennyezés kezelése Kínában

írta   /   2013-11-07  /   nincs hozzászólás

 Öt-tíz évet vehet igénybe a légszennyezés kezelése Kínában – idézi a kínai sajtó Hszie Csen-huát, a központi gazdaságtervező (NDRC) alelnökét – más szakemberek szerint ugyanakkor több évtizedig is eltarthat a “tűzoltás”.CHINA-ENVIRONMENT-POLLUTION

Az ország levegője súlyos mértékben szennyezett, ami a lakosok fizikai és szellemi egészségét is befolyásolja – mondta a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke, aki egyben Kína főtárgyalója a nemzetközi klímaügyi konferenciákon.
A sina.com beszámolója szerint Hszi a jelenség fő okaiként az elavult növekedési modellt, az ipari struktúrát és energiafelhasználási módozatokat jelölte meg, melyekhez a felelőtlen vállalatok környezeti terhelése is nagymértékben hozzájárul.
A probléma kezelését a főtárgyaló a következő öt-tíz évben látja megoldhatónak, optimistábbnak mutatkozva ezzel a kínai sajtó által korábban idézett szakértőknél és jelentéseknél.
A pekingi Csinghua Egyetem levegőszennyezéssel foglalkozó szakértője, Hao Csi-ming egy év eleji konferencián például arra emlékeztetett: a leginkább szennyező iparágak, így a szénbányászat, a vas- és acéltermelés az ötéves terveket felülmúló mértékben nőnek, s mindezt bármiféle környezeti kontroll nélkül. Ha a szénfogyasztás bővülése az elmúlt évekhez hasonló ütemben folytatódik, a légszennyezés mértéke elfogadhatatlanná nő majd – mondta Hao.
A Kínai Politika- és Jogtudományi Egyetem professzora, Vang Can-fa a South China Morning Postnak nyilatkozva korábban a probléma egy másik aspektusára világított rá, úgy vélte, a környezetszennyezés hosszú távú kezeletlensége a hatóságok “jogszabályokon felül állóságának” tudható be, a gazdasági növekedés ugyanis prioritást élvez a környezeti aggályokkal szemben.
Az elmúlt hetek riasztó szmoghelyzetére, valamint a hagyományosan “ködösebb” őszi és téli hónapok beköszöntére is válaszul a kínai kormány szeptember közepén egy átfogó, minden korábbinál szigorúbb kezelési tervet tett közzé. A 84 pontos rendelkezés célja a hagyományos energiaforrások visszaszorítása, az autók számának csökkentése, a vas- és acéltermelés kapacitásainak megvágása, a környezetet károsítók korábbinál szigorúbb büntetése.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Öt-tíz évet vehet igénybe a légszennyezés kezelése Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →