Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Őssejttel próbálják meggyógyítani a látásromlást

írta   /   2013-07-09  /   nincs hozzászólás

A világon elsőként engedélyezte az indukált  pluripotens őssejtekkel való klinikai kísérletezést a japán egészségügyi minisztérium, a most jóváhagyott kutatás keretében retinaszöveteket próbálnak majd mesterségesen létrehozni – jelentette a japán sajtó.

A kutatás során a RIKEN intézet munkatársai a szem időskori makula degenerációjának (AMD) úgynevezett nedves típusára keresnek gyógymódot, amely a pigmenthám károsodása által gyors és súlyos látásromláshoz vezet. Az AMD becslések szerint mintegy 700 ezer idős embert érint Japánban.

szem
Az idén nyáron kezdődő kísérlet során a kutatók a betegek bőrsejtjeiből fognak indukált pluripotens – sokféle átalakulásra képessé vált – őssejteket (iPS) előállítani, ezekből pedig retina pigmenthámot hoznak létre, amelyet a betegek szemébe ültetnek majd be. A beavatkozást követően az így kezelt embereket éveken keresztül vizsgálják majd az esetleges mellékhatások megfigyelése érdekében.
Japánban azután kapott nagyobb figyelmet az őssejtterápiák kutatása, hogy tavaly Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem professzora orvosi Nobel-díjat kapott az ezen a területen végzett kutatásaiért. Az őssejtkutatás a japán kormány által korábban bejelentett gazdaságélénkítő csomagokból is kapott forrásokat mint fontos innovációs terület.
Az NHK televízió jelentése szerint több japán kutatóintézet készül engedélyért folyamodni a közeljövőben, hogy további klinikai őssejtkísérleteket hajthassanak végre. A tervek szerint 3-4 éven belül őssejtekből előállított vérlemezkékkel, szívizmokkal és idegsejtekkel indulhatnak klinikai kísérletek Japánban.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Őssejttel próbálják meggyógyítani a látásromlást QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →