Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Orvosi tanácsok az elakadt autósoknak: ne egyen havat, ne igyon alkoholt, végezzen tornagyakorlatokat

írta   /   2013-03-15  /   nincs hozzászólás

Ne együnk havat, ne induljunk útnak gyalog – a hvg.hu megkérdezte egy szakember véleményét a kihűlés veszélyeiről és a lehetséges védekezésről. 

Ezrek rekedtek az utakon már tegnap délután a havazás és a viharos erejű szél miatt járhatatlanná vált szakaszokon. Sokan az egész éjszakát, és a péntek nagy részét is kénytelenek voltak autójukban, vagy a buszokon. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megelőzzük a kihűlést.

Egy, a hvg.hu-nak nyilatkozó toxiológus szakember szerint a legfontosabb persze, hogy amíg lehet, fűtsünk az autóban.

Ha azonban már elfogyott a benzin, a következőkre kell figyelni, hogy megelőzzük a bajt. Első, a hőszigetelés: vegyünk magunkra minden a kocsiban fellelhető ruhát. Ha autóban ülünk is, mindenképpen mozogjunk, próbáljunk tornagyakorlatokat végezni, ha fázni kezdünk.

Mivel először az arc, és a végtagok hűlnek ki, ezekre figyeljünk a legjobban: ha van, húzzunk több réteg zoknit a lábunkra, ha nincs kesztyűnk, arra is húzzunk zoknit. Ha nincs nálunk sál, vagy kendő, de van egy felesleges pólónk, azzal próbáljuk meg az arcunkat eltakarni. Nagyon vigyázzunk, hogy a cipőnk, ruházatunk ne ázzon át: ha nem vízálló a lábbelink, és mindenképpen ki kell szállnunk a hóba, húzzunk rá nejlonzacskót.

Ha szomjasak is vagyunk, lehetőleg ne együnk havat, legfeljebb, ha már nagyon muszáj. A hótól ugyanis gyorsul a szervezet kihűlése. Nem véletlen, hogy az orvosok is langyos, meleg italokkal igyekszenek – többek között – helyreállítani egy kihűléses esetben a normál testhőmérsékletet.

Természetesen ugyanígy nem javallott az alkohol fogyasztása sem: egyrészt vizet von el a szervezettől, így gyorsabb a kiszáradás, hamarabb kényszerülhetünk hóevésre, másrészt a hőérzet csökkentésével növeli a kihűlés veszélyét.

Semmiképpen se induljunk el gyalog, ne hagyjuk el az autót. Bár normál körülmények között egy egészséges felnőttnek természetesen nem árthat néhány óra gyaloglás, amíg segítséget talál, ilyen szélben, nagy hóban, és hidegben egy-két óra alatt is veszélyesen átfázhatunk, miközben sokkal lassabban haladunk egyébként is.

Forrás: hvg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Orvosi tanácsok az elakadt autósoknak: ne egyen havat, ne igyon alkoholt, végezzen tornagyakorlatokat QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →