Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Orvos- és gyógyszerészkutatónő kapta idén a Nők a tudományért 11 ezer eurós ösztöndíját

írta   /   2013-10-11  /   nincs hozzászólás

Ritka kórképek genetikai hátterének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kapott elismerést három magyar kutatónő.nők a tudományért

Az akadémikusokból álló zsűri Ádám Veronika professzor vezetésével idén olyan tudományos munkáknak ítélte oda a L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású elismerést, amelyek fókuszában az eredményes, újszerű és előremutató kutatások állnak – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég. Rokobné Révész Ágnes, az MTA Szerves Kémiai Intézet vegyésze vizsgálatai segítségével a különböző oldatokat, anyagokat elemeikre bontva feltérképezi működésüket, melléktermékek és káros összetevők nélkül újra összerakja őket, mindezt rendkívül költséghatékonyan. Az így keletkezett új molekulákat, összetételeket a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken lehet majd hasznosítani. Farkas Henriette pályakezdő orvosként figyelt fel egy allergiás tüneteket produkáló, de valójában végzetes ödémás rohamot okozó betegségre, a herediter angioödémára, más néven HANO-ra. Miután az addig félrediagnosztizált betegség hátterében álló génhibát azonosították, Farkas Henriette világszinten is egyedülálló beteghálózatot hozott létre, és 150 hazai beteg kezelését vezeti a budapesti HANO-központból, emellett a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa. Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában. Az ösztöndíjprogram célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire. Idén is csaknem száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Művészetek Palotájában vehették át a díjat. A programot Magyarországon először 11 éve hirdették meg. A külföldön már több évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.Ritka kórképek genetikai hátterének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kapott elismerést három magyar kutatónő.

Az akadémikusokból álló zsűri Ádám Veronika professzor vezetésével idén olyan tudományos munkáknak ítélte oda a L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású elismerést, amelyek fókuszában az eredményes, újszerű és előremutató kutatások állnak – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.
Rokobné Révész Ágnes, az MTA Szerves Kémiai Intézet vegyésze vizsgálatai segítségével a különböző oldatokat, anyagokat elemeikre bontva feltérképezi működésüket, melléktermékek és káros összetevők nélkül újra összerakja őket, mindezt rendkívül költséghatékonyan. Az így keletkezett új molekulákat, összetételeket a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken lehet majd hasznosítani.
Farkas Henriette pályakezdő orvosként figyelt fel egy allergiás tüneteket produkáló, de valójában végzetes ödémás rohamot okozó betegségre, a herediter angioödémára, más néven HANO-ra. Miután az addig félrediagnosztizált betegség hátterében álló génhibát azonosították, Farkas Henriette világszinten is egyedülálló beteghálózatot hozott létre, és 150 hazai beteg kezelését vezeti a budapesti HANO-központból, emellett a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa.
Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában.
Az ösztöndíjprogram célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire. Idén is csaknem száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Művészetek Palotájában vehették át a díjat.
A programot Magyarországon először 11 éve hirdették meg. A külföldön már több évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Orvos- és gyógyszerészkutatónő kapta idén a Nők a tudományért 11 ezer eurós ösztöndíját QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →