Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diagnosztika  >  jelenlegi cikk

OraQuick HIV nyál gyorsteszt

írta   /   2012-11-29  /   nincs hozzászólás

Már Magyarországon is elérhető a nyálból elvégezhető OraQuick HIV gyorsteszt!

- CE-jeles orvostechnikai eszköz nyál, ujjbegyből vett és teljes vénás vér, valamint vérplazma vizsgálatára – Magas szenzitivitás és specificitás, több mint 99%-os pontosság – Jelenleg 2,2 millió európai fertőződött meg HIV vírussal, akiknek egyharmada nem tud fertőződöttségéről.

A HIV fertőzés és a szűrővizsgálatok jelentősége

A HIV-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi tesztek az orvostudomány legtökéletesebb eljárásai közé tartoznak. A tesztek érzékenysége napjainkban már megközelíti a 100%-ot, azaz rendkívül ritkán fordul elő olyan eset, hogy olyanoknál mutat a teszt negatív eredményt, akik valójában hordozzák a vírust. A fertőződést követően egy, úgynevezett „ablakperiódusnak” kell eltelnie a fertőződés kimutathatóságáig, addig, amíg az ellenanyagok megjelennek a vérben. Ez körülbelül három-négy hetet jelent, de a korszerű vírusantigént (a vírus bizonyos darabjait) is kimutató tesztek már két hét elteltével is jelezhetik a fertőzést. Az úgynevezett „gyorstesztek” a laboratóriumban néhány perc alatt eredményt adnak, de ezt a módszert mindig hagyományos szűrővizsgálatnak kell követnie, mely általában legalább egy napot vesz igénybe. Valamennyi pozitív szűrővizsgálatot megerősítő tesztnek kell követnie, mely már 100%-ban bizonyítja vagy zárja ki a HIV-fertőzést.

A vizsgálati minta többnyire vért jelent (vérvétel alkari vénából vagy ujjbegyből), de a legújabb módszerekkel a nyálból is kimutatható ellenanyag. A nyáltesztek ma már egyes orvosi rendelőkben is kérhetőek és rendkívül hasznosak intravénás kábítószerélvezőknél és olyanoknál, akik nagyon félnek a vérvételtől.

Nemrégiben az Egyesült Államokban engedélyezték az első, otthon is alkalmazható gyorstesztet, mely a nyálban található ellenanyagok kimutatásán alapul. A pozitív nyálteszt eredményt is megerősítő vérvizsgálatnak kell követnie, hiszen a pozitív eredmény nem jelenti egyértelműen azt, hogy az illető HIV-pozitív.

Mindenképpen tudni kell, hogy a fertőződést követő első két-három hónapban lehet negatív a nyálteszt, ezért a rizikócsoportba tartozó személyeknél (prostituáltak, intravénás droghasználók, partnereiket gyakran váltogató homo- és heteroszexuálisok) rendszeres alkalmazás javasolt. A nyáltesztek használata nem azt jelenti, hogy a nyál vírust tartalmaz, a nyálban csak az antitestek mutathatóak ki, azaz csókolózással nem terjed az AIDS. A betegség vírusát a sperma, a hüvelyváladék, a vér és az anyatej közvetíti.Soha nem szabad elfeledni, hogy a HIV-tesztet megfelelő, írásos vagy szóbeli tanácsadásnak kell megelőznie, illetve pozitív eredmény esetén biztosítani kell a fertőzött gyógyító centrumba való irányítását.

Európában egyelőre nem elérhetőek az otthoni nyáltesztek, de HIV-szűrésre Magyarországon önkéntesen és ingyenesen van lehetőség

-az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fővárosi és Megyei Intézeteiben,

-a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központban,

-az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézetben,

-a Kerületi Bőr- és és Nemikórtani Intézetekben,

valamint névtelenül az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálatnál,

illetve a Soproni AIDS-segély Állomáson.

Dr. Szlávik János főorvos

főorvos, Egyesített Szent István és Szent László Kórház

Kérje kezelőorvosától!

hirdetés

az oldal QR-kódja

OraQuick HIV nyál gyorsteszt QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

ido

Új korszak a vércukormérésben

bővebben →