Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Optogenetikusok kaptá idén az “idegtudományi Nobel-díjat”- segítségükkel könnyebben kutatható az Parkinson- és az Alzheimer-kór

írta   /   2013-03-13  /   nincs hozzászólás

Az optogenetika feltalálásáért és fejlesztéséért négy európai és két amerikai idegkutatónak ítélték oda a 2013. évi Agy Díjat (Brain Prize).

    A dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által létrehozott, egymillió euróval járó díjat Ernst Bamberg, Peter Hegemann és Georg Nagel, a frankfurti Max Planck Intézet kutatói, Gero Miesenböck, a Yale Egyetemen dolgozó osztrák idegkutató, Ed Boyden, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója és Karl Deisseroth, a Stanford Egyetem professzora kapta megosztva – jelentették be hétfőn Koppenhágában. Az elismerést a tudományos életben világszerte az “idegtudományi Nobel-díjként” tartják számon.
A díjazottak megteremtették az idegsejteket fénnyel manipuláló optogenetika alapjait. A módszer lényege, hogy fényérzékeny fehérjéket juttatnak az idegsejtekbe, és amint fénysugárzás éri őket, célzottan és gyorsan aktiválni tudják őket.
Ez a “forradalmi technika” az agy minden korábbinál pontosabb feltérképezését teszi lehetővé, teljesen új ismereteket adva annak bonyolult feladatairól. Az optogenetika segítségével könnyebb lesz olyan betegségeket kutatni, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, az epilepszia, a skizofrénia, az ADHD, a különböző szenvedélybetegségek és a fájdalommal kapcsolatos rendellenességek – idézte zsűri indoklását az alapítvány honlapja (http://www.thebrainprize.org/flx/media/).
Az optogenetikát a Nature tudományos szaklap 2010-ben az év módszerének választotta.
A módszert Ernst Bambergnek, a Frankfurti Max Planck Intézet igazgatójának laboratóriumában dolgozták ki 2002-ben. Ezt fejlesztette tovább Karl Deisseroth, a Stanford Egyetem viselkedéstudománnyal és biológiai tervezéssel foglalkozó professzora. Gero Miesenböck legyeknél fedezte fel, hogy az agysejtek fénysugárral be-, illetve kikapcsolhatók. Miesenböck ennek segítségével vizsgálta az agy szerkezetét.
A díjat először 2011-ben ítélték oda, akkor három világhírű magyar agykutatót, Buzsáki Györgyöt, Freund Tamást és Somogyi Pétert illeték az elismeréssel.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Optogenetikusok kaptá idén az “idegtudományi Nobel-díjat”- segítségükkel könnyebben kutatható az Parkinson- és az Alzheimer-kór QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →