Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Öltözködési és sminkelési tanácsokkal látja el az irodai dolgozókat a japán kormány

írta   /   2013-06-24  /   nincs hozzászólás

japandolgozokÖltözködési, higiéniai és sminkelési tanácsokkal látja el a nyári hőségre az irodai dolgozókat a japán kormány a hétvégén indult kampány keretein belül.Erre azért van szükség, mert a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset hatásai miatt a következő hónapokban is takarékon működnek majd a légkondicionálók a szigetországban.

    A Super Cool Biz elnevezésű kampányban a környezetvédelmi minisztérium arra ösztönzi a hagyományosan fekete öltönyt viselő irodai dolgozókat, hogy az energiatakarékosság miatt könnyebb, lazább és egyben stílusosabb ruházatra váltsanak a nyári hónapokra.
Az angol cool szó kettős jelentésére (hűvös, illetve menő) rájátszó, stylistok és szakértők által kidolgozott program ideje alatt engedélyezik többek között a pólóingek és az Okinaváról származó, a hawaiihoz hasonló nyári ingek, valamint farmer, sportcipő és szandál irodai viselését, a nők számára egyes japán üzletláncok pedig szellős és stílusos blúzokból és ruhákból álló, élénk színű összeállításokat kínálnak a hőségre.
A hölgyek számára a kormány emellett hőálló sminket ajánl, különböző tisztálkodási, higiéniai és ruhatisztítási tippekkel járul hozzá a nyár irodai légkör elviselhetővé tételéhez, sőt, külön “hűsítő ételeket” is felsorol.
A programra azért van szükség, mert Japánban az idén nyáron is 28 fokra állítják a légkondicionálókat az irodákban, hogy takarékoskodjanak az árammal. A kabinet korábban 15 százalékos energia-megtakarítási célt tűzött ki idén nyárra, mivel a fukusimai atomerőmű 2011-es balesete óta a szigetország 50 reaktora közül csupán kettő üzemel, ezért a csúcsidőszakban akadozhat az ellátás. Az atomenergia korábban az ország áramellátásának csaknem egyharmadáért felelt.
A “Cool Biz” kampány ugyanakkor már jóval az atomkatasztrófa előtt, 2005-ben indult, akkor még a globális felmelegedés elleni küzdelem részeként. Az első években csupán a japán cégek harmada vett részt a kezdeményezésben, mára azonban a kabinet adatai szerint majdnem kétharmaduk lazít a dress code-on a nyári időszakra.
Egyesek szerint a program az energiatakarékosságnál is mélyebb célt szolgál a hagyományosan konzervatív irodai és öltözködési kultúrájú Japánban. “Ez nemcsak a nyár túléléséről szól, hanem a japánok életvitelének megváltoztatását illetően is fordulópont” – közölte Maccumoto Rjú korábbi környezetvédelmi miniszter.
Mások azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a politikusok nem járnak jó példával e téren: miközben a kormány az öltözködési szokások lazításáért kampányol, addig a parlament eheti ülésein a honatyák egytől egyig hagyományos, sötét öltönyökben vettek részt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Öltözködési és sminkelési tanácsokkal látja el az irodai dolgozókat a japán kormány QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →