Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségkütyü  >  jelenlegi cikk

Okostelefonok a fogyatékossággal élő emberekért

írta   /   2013-11-29  /   nincs hozzászólás

Siket és vak emberek számára szervezett találkozót az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában Kósa Ádám siket néppárti EP-képviselő azzal a céllal, hogy nagy mobiltelefon-gyártók képviselői megismertessék őket a mindennapi életet megkönnyítő új fejlesztési eredményekkel – közölte a képviselő irodája.

okostelefon    A rendezvényen a Samsung és az Apple – a világ két legnagyobb, a piac 60 százalékát lefedő mobiltelefon-gyártója – új fejlesztéseit mutatták be.
A találkozón Inmaculada Placencia-Porrero, aki az Európai Bizottság részéről az úgynevezett akadálymentesítési tervezés vezetője, ígéretet tett arra, hogy még a jövő májusi EP-választások előtt elindul a Kósa Ádám és Werner Kuhn néppárti EP-képviselő által kezdeményezett projekt a valós idejű jelnyelvi tolmácsolásról és feliratozásról, amelyet az unió finanszíroz. Így akadálymentessé tehetik majd a voksolást minden európai polgár számára.
Kósa Ádám a találkozón kitért arra, hogy egyes elemzések szerint az okostelefon lett a világtörténelem egyik leggyorsabban terjedő fogyasztói-technológiai eszköze, megelőzve például a televíziót, az autót vagy akár az elektromos áramot is. Csak 2013 harmadik negyedévében a világon több mint 455 millió mobiltelefont értékesítettek, amelyek közül 250 millió okostelefon volt. Az előrejelzések szerint világszerte robbanásszerű növekedés előtt áll a mobiltelefonos fizetések piaca is – tette hozzá.
“Ebből a fejlődésből nem maradhatnak ki a fogyatékkal élő személyek sem” – hangsúlyozta Kósa. Saját példáját említve elmondta: míg a telefon használatából évtizedeken keresztül ki voltak rekesztve a siketek, ma, az okostelefonok segítségével újra részesei lehetnek a főbb kommunikációs folyamatoknak.
Hasonlóan vélekedett Robin Christopherson, az AbilityNet vak igazgatója is, aki számos olyan Apple-alkalmazást mutatott be okostelefonján, amelyek segítik a mindennapi életben: a telefon kamerája “lát” helyette, mivel képes bármely lefotózott tárgyat vagy írott információt hangosan megnevezni. Christopherson szerint “a mobil eszközöknek hála eltűnik a szakadék a fogyatékos és egészséges felhasználók között”.
Jean-Daniel Ayme, a Samsung alelnöke – aki csak erre az alkalomra utazott Európába – szintén olyan innovatív alkalmazásokat mutatott be, amelyeket cége a vakok vagy siketek számára fejlesztett ki, de amelyek az átlagos felhasználók számára is hasznosak, mint például az írott szöveg automatikus szkennelése és hangos felolvasása.
Sabine Lobnig, a mobilgyártók 80 százalékát tömörítő szakmai és együttműködési szervezet, a Mobile Manufacturers Forum (MMF) főtitkára bemutatta a GARI projektet, melynek segítségével a fogyatékossággal élő vásárlók el tudják dönteni, melyik mobiltelefon a legmegfelelőbb számukra.
Zárszavában Kósa Ádám rámutatott arra: a múlt héten elfogadott kohéziós jogszabálycsomagban az általa mint jelentéstevő által benyújtott módosításoknak köszönhetően 2014-től az akadálymentesítés kiemelt szempont lesz az európai uniós források felhasználáskor, ideértve az infokommunikáció területét is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Okostelefonok a fogyatékossággal élő emberekért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →