Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

OEP: a külföldi betegek magyarországi kezeléséről tételes nyilvántartás van

írta   /   2013-09-20  /   nincs hozzászólás

A Magyarországon kezelt külföldi állampolgárok kezeléseiről tételes nyilvántartást vezet az egészségbiztosító, uniós állampolgárok ellátása után a tagországok mintegy 5,2 milliárd forinttal tartoznak hazánknak – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
A biztosító hozzátette: az elszámolás folyamatos, és nagyságrendileg Magyarország is ugyanennyivel tartozik külföldi biztosítóknak a magyarok külföldi ellátása után.klinika
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kedden a zárszámadási törvény parlamenti tárgyalásakor külön felhívta a figyelmet az Egészségbiztosítási Alapot érintően arra, hogy – “miközben az egészségügy több tízmilliárd forintnyi szállítói tartozás alatt nyög” -, úgy halmozódott fel ötmilliárd forintnyi kintlévőség magyar kórházakban kezelt külföldi betegek ki nem fizetett és be nem hajtott számláinak végösszegeként, hogy arról még csak leltár és elszámolás sem készült.
Az OEP sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint az egyeztetések és a számlák kiállítása mögött tételesen igazolható számlák, ennek megfelelően tételes nyilvántartás áll rendelkezésre, ezek nélkül nem is lehetne magalapozott igényt benyújtani a többi tagország felé.
Az európai egészségbiztosítási kártyával rendelkező EU-s állampolgárok magyarországi ellátása után a tagországok mintegy 5,2 milliárd forinttal tartoznak az OEP-nek, ezek között van 2010 előtt keletkezett számla, de van egy, mintegy 1,3 milliárd forint értékben idén keletkezett, még nem lejárt határidejű is.
Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy ebben a rendszerben – amelyben a tagállamok kölcsönösen ellátják egymás polgárait -, a magyar állampolgárok külföldi (EU-n belüli) azonnali ellátása miatt Magyarországnak is vannak fizetési kötelezettségei, amelynek mértéke a kinnlevőséggel közel azonos nagyságrendű – annál kicsit nagyobb -, 5,248 milliárd forint.
Az egészségbiztosítási pénztár közleményében emlékeztet arra, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben történt csatlakozás óta vonatkozik Magyarországra is az a szabályozás, amely szerint az azonnali orvosi ellátást igénylő esetekben az európai egészségbiztosítási kártya alapján történő ellátás költségeit a tagországok biztosítói számolják el egymás között.
A korábbi EU-s elszámolási szabályok nem tartalmaztak semmilyen határidőt az elszámolásra vonatkozóan, ezért az unió 2010. május 1-jét követően hozta azt a szabályt, amely szerint a számla benyújtását követően 18 hónap áll a tagországok rendelkezésére, hogy rendezzék tartozásaikat. Ebben a rendszerben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a tagországok biztosítóival folyamatosan végzi az elszámolást a tételes számlák alapján – közölte a biztosító, hozzátéve: idén 3,7 milliárd forintot fizetettek ki uniós betegek ellátása után.

hirdetés

az oldal QR-kódja

OEP: a külföldi betegek magyarországi kezeléséről tételes nyilvántartás van QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →