Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Nincs több pszichiátriai kényszerkezelés Kínában?

írta   /   2013-05-08  /   nincs hozzászólás

kinaiorvosMostantól csak saját beleegyezésével kerülhet be a pszichiátriára egy-egy beteg Kínában, így nincs több kényszerkezelés – adja hírül az állami média.

    A kelet-ázsiai országban precedens nélkülinek számító, a pszichiátriai betegeket védő törvény azután született, hogy számos jogvédő és jogi érdekvédelmi szervezet tiltakozott a korábbi gyakorlat ellen, amellyel lehetővé vált több százezer ember akaratán kívüli elmegyógyintézetbe “zárása”. Ezt a gyakorlatot gyakran alkalmazták többek között az aktivisták, a másként gondolkodók és a petíciót benyújtani próbálók megbüntetésére – figyelmeztettek a jogvédők.
A Global Times központi lap maga is beismeri: a korábbi, törvény által nem szabályozott gyakorlat komoly társadalmi elégedetlenség forrásául szolgált. A tavaly októberben elfogadott és szerdán életbe lépett rendelkezés értelmében csak a beteg beleegyezésével lehet valakit intézetbe zárni, ugyanakkor ez alól a legsúlyosabb esetek kivételt jelentenek, vagyis amennyiben állandó felügyeletet igényel egy páciens vagy saját magára és környezetére veszélyt jelent, nem szükséges az előzetes beleegyezés – részletezi a lap a rendelkezést. A szabályozás szerint az egészségügyi alkalmazottaknak azt is “figyelembe kell venniük”, ha a betegek az intézetből való elbocsátásukat kérik.
Az új törvénynek kritikusai is vannak: így az újságnak nyilatkozó pszichiáter, a sanghaji mentális egészségközpont egyik munkatársa például megkérdőjelezi az új törvény forradalmi jellegét, mondván, az nincs pontosan meghatározva, pontosan milyen formát kell, hogy öltsön a betegek beleegyezése.
Az új szabályok a betegek személyes adatainak védelmére is kitérnek, így indokolatlan esetekben tilos a nevek, címek, foglalkozások közzététele.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nincs több pszichiátriai kényszerkezelés Kínában? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →