Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Népi kezdeményezés az eutanázia engedélyezéséért, az Orvosi Kamara tiltakozik

írta   /   2013-07-11  /   nincs hozzászólás

A múlt héten az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel.  A kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.BRITAIN/DEATH-NITSCHKE

A Magyar Orvosi Kamara a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot.   A MOK elnöke példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség.
Megjegyezte: az egészségügyi törvény betegjogi része rendelkezik arról, hogy a betegnek joga van megtagadni az ellátást, amit az orvosnak figyelembe kell vennie, de nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba. Szintén e törvényben van az a passzus – emlékeztetett Éger István -, amely szerint a haldoklónak joga van minden lehetséges ápolást, támogatást, gondozást, fájdalomcsillapítást megkapnia.
Az elnök sajnálkozását fejezte ki, hogy Magyarország erre sem társadalmi, sem szociális és egészségyügyi vonatkozásban nincs felkészülve. A jelenlegi – válságban lévő – egészségügyi rendszerben nincs meg a megfelelő szakszemélyzet, finanszírozás és körülmény, amely a rászoruló betegek, haldoklók számára a méltó befejezést biztosítani tudná.

Európában három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Népi kezdeményezés az eutanázia engedélyezéséért, az Orvosi Kamara tiltakozik QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →