Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Németországban csaknem 140 liter szeszesital fogy fejenként évente

írta   /   2013-04-06  /   nincs hozzászólás

A német lakosság fejenként átlagosan majdnem 140 liter szeszesitalt fogyasztott el 2011-ben, ami nagyjából megegyezik a megelőző években regisztrált mennyiséggel, és csaknem 10 liter tiszta alkoholnak felel meg – áll a német addiktológiai központ (DHS) szerdán bemutatott jelentésében.

    A szenvedélybetegségekről szóló jelentés szerint a leginkább elterjedt “kábítószer” az előző évek tendenciájának megfelelően 2011-ben is az alkohol és a dohány volt Németországban. Ugyanakkor a dohányosok száma a legfiatalabb nemzedékben, a 12-17 év közöttiek körében harminc éve a legalacsonyabb szintre, 12 százalékra csökkent. A lakosság egészét tekintve 28 százalék körül van a dohányosok száma, ami ugyan európai összevetésben alacsony érték, de az utóbbi években regisztrált aránynál kissé magasabb.
Az alkoholfogyasztásban Németország az európai középmezőnyhöz tartozik, 34 ország közül a 13. helyen áll, és a fogyasztás hosszabb időtávot tekintve nem változott számottevően. Ugyanakkor az egy főre jutó 136,9 liter alkoholtartalmú ital hatalmas mennyiség, színültig megtöltene egy átlagos fürdőkádat, tiszta alkoholra átszámítva pedig 9,6 litert jelent – emelte ki Gabriele Bartsch, a DHS szakértője a szervezet szerdán Berlinben tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: az alkoholfogyasztás problémáját nem szabad elbagatellizálni, hiszen az ezzel összefüggő betegségekben évente több mint 70 ezren halnak meg, az alkoholfogyasztás okozta kár pedig meghaladja a 25 milliárd eurót.
Az éves jelentésben az alkohol- és a dohányfogyasztás mellett a gyógyszerhasználatot, a kábítószer-élvezetet, a táplálkozási zavarokat és a szerencsejátékokkal összefüggő szenvedélybetegségeket vizsgálták társadalmi összefüggésekben, az érintettek számának alakulásától kezdve egészen az adott szenvedélybetegség által okozott nemzetgazdasági kárig.
A jelentés szerint a 82 milliós országban 1,4 millió gyógyszerfüggő él, többségük nyugtatót szed. Illegális drogot a 15 éven felüliek 5 százaléka, nagyjából 3,3 millió ember fogyasztott a vizsgált évben legalább egyszer. A többség, nagyjából 2,4 millió fő kannabisszal kábította magát. Kedvező jel, hogy kábítószer-túladagolás következtében 1988 óta a legkevesebben, 986-an haltak meg.
(http://www.dhs.de/datenfakten.html)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Németországban csaknem 140 liter szeszesital fogy fejenként évente QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →