Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Nem vállnak be az ijesztő képek a 16-18 éves dohányzó gyerekeknél

írta   /   2013-09-06  /   nincs hozzászólás

A cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek, amelyek a dohányzás veszélyeit ábrázolják, alig hatnak a tizenéves dohányzókra – mutatta ki egy brit tanulmány.

    A Stirlingi Egyetem vizsgálatába 2800 gyermeket vontak be. Eredményeik szerint a képeknek szinte semmilyen hatásuk sincs a 11-16 éves dohányosokra. Ám a nemdohányzókat és a cigarettát csak próbálgatókat valóban befolyásolták a képek – idézi a BBC News a Tobacco Control című lapban megjelent tanulmányt.
A vizsgálatot az elijesztő képek bevezetése előtt és után is elvégezték. A fotók bevezetése előtt csak szöveges figyelmeztetések voltak a cigarettásdobozokon.

dohanyzasgyerek
A megkérdezett gyerekek közül minden tizedik dohányzott, a többiek vagy sosem gyújtottak rá, vagy csak próbálgatták a cigarettázást. A nemdohányzók és a próbálgatók között a képek bevezetése után emelkedett azok száma, akik úgy gondolták, a figyelmeztetések elveszik a kedvüket a rágyújtástól. A cigarettázók esetében ez az arány szinte változatlan maradt: 13-ról 14 százalékra nőtt.
A kutatás vezetője, Crawford Moodie azt mondta, csalódást jelent, hogy a képek nem hatnak a dohányzókra, a nemdohányzókra és próbálgatókra gyakorolt hatásuk azonban “valóban pozitív fejlemény”.
A kutató azonban figyelmeztetett arra, hogy ha az elrettentésre szánt feliratok és képek nem változnak – ahogy Nagy-Britanniában bevezetésük óta nem változtak – az emberek megszokhatják őket, és érzéketlenné válhatnak irántuk.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23963559)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nem vállnak be az ijesztő képek a 16-18 éves dohányzó gyerekeknél QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →