Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Nem segítenek a szellemi hanyatlás megelőzésében sem a gyógyszerek, sem az étrendi kiegészítők

írta   /   2013-05-05  /   nincs hozzászólás

agyragyuras(JuliaFreeman-Woolpert)_mA Torontói Egyetem munkatársainak átfogó elemzése szerint egészséges felnőttek esetén sem a vitaminok és más étrendi kiegészítők, sem a gyógynövények, sem a gyógyszerek nem csökkentik a szellemi hanyatlással (demencia) járó betegségek kockázatát - írja a semmelweisfigyelo.hu.

Enyhe szellemi hanyatlás tapasztalható a 70 év felettiek 10-25 százalékánál – ebben az állapotban csökkenti a memóriakészség, az ítélethozás és a döntés készség romlása tapasztalható, azonban a mindennapi életvitelhez szükséges aktivitás megtartott. Statisztikai adatok alapján Kanadában az érintettek 10 százalékánál megy tovább a folyamat a súlyosabb hanyatlás, például Alzheimer-kór irányába. Becslések szerint a demenciás betegek száma az elkövetkező 25 évben meg fog duplázódni.

Dr. Raza Naqvi és munkatársai 32 korábbi tanulmány adatait elemezték ki, mely mintegy 25 ezer beteget foglalt magába. Nem találtak valódi összefüggést sem a kolinészteráz-gátló gyógyszerekkel, melyek az idegrendszerben az acetilkolin nevű jelviteli anyag mennyiségét hivatottak növelni. A szellemi képességeket javító hatású gyógynövény-kivonatok (ginko), egyes vitaminok (B6), és étrendi kiegészítők (omega-3 zsírsavak) sem jelentettek különbséget. Egyes tanulmányok szerint az ösztrogének még rontották is a képességeket, és növelték a hanyatlás kockázatát. Kétséges volt a fizikai aktivitás hatása is.

A legbiztosabb összefüggést az intenzív szellemi tevékenység jelentette. A kutatók a jövőben ennek a jelenségnek alaposabb feltérképezését tervezik.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu (Medipress)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nem segítenek a szellemi hanyatlás megelőzésében sem a gyógyszerek, sem az étrendi kiegészítők QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →