Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diabetológia  >  jelenlegi cikk

Nem csak ábránd többé a fogyasztó irodai munka

írta   /   2013-01-24  /   nincs hozzászólás

Most hogy közeledik a pénteki nap, kevés kivétellel talán mindenki bevallhatja magának: ezen a héten sem jutottam el az edzőteremig.

Az irodai dolgozók többsége, mint ahogy világszerte, Magyarországon is többnyire ülve végzi munkáját, sőt teendőnk befejeztével is inkább egy kényelmes fotelt, vagy ülést választunk: mikor autóval térünk haza vagy mikor a tévét nézzük… Mozgáskutató orvosok egyöntetű véleménye az, hogy túl sok időt töltünk ülve, ami antropológiai értelembe véve természetellenes, mert testünket arra „tervezték”, hogy álljunk, mozogjunk.

Dr. Buckley mozgáskutató egyenesen azt tanácsolja, hogy mikor irodai munkát végzünk, egyszerűen toljuk hátra székünket, és tevékenykedjünk egy ideig állva. Az egyetemi professzor szerint, csupán annyival, hogy naponta plusz három órát állva töltünk, majdnem négy kilogramm súlyvesztést eredményezhet éves szinten. Egy kísérletében magasított asztal mögé állította a dolgozókat, mondván, nincs szükségünk arra, hogy ilyen sokat üljünk. Sőt, azon a véleményen van, hogy bárki elhelyezhet irodájában egy olyan asztalt, amely mögé állva válaszolhat leveleire.

Az ötlet nem új keletű, maga a regényíró Ernest Hemingway (a képen) híres volt arról, hogy műveit nem ülve álmodta papírra. Hogy magyar példát hozzunk, Sólyom László, alkotmányjogász, korábbi köztársasági elnök is gyakran szerkeszti írásait állva.

Dr. Buckley vizsgálatai során felismerte: azzal, hogy lecseréljük székünket egy  speciális állóasztalra, javítjuk vérkeringésünket, és zsírpárnáink is csökkenni kezdenek, lévén aki három órát állva dolgozik, nagyjából 144 kalóriát éget el, jóval többet mint ülve.

Az orvos kutató úgy látja, hogy vizsgálatai eredményei egyértelműen arra mutatnak, hogy a túl sok ülő munka a diabétesz kialakulásának rizikóját is megnöveli. Ugyanakkor egy olyan kicsi változtatás, mint hogy egy kis időn keresztül állva végezzük munkánkat, már nagy hatással lehet egészségi állapotunkra.

Forrás: BBC

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nem csak  ábránd többé a fogyasztó irodai munka QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →