Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Nébih: a kereskedelmi forgalomban kapható zöldség és gyümölcs kockázatmentesen fogyasztható

írta   /   2013-08-09  /   nincs hozzászólás

A technológiai előírásokat betartó termelőktől származó, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesen fogyaszthatóak a hetek óta tartó kánikulában is – jelentette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Mint mi is megírtuk, az ÁNTSZ honlapján óvatosságra intő közlemény jelent meg a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztásával kapcsolatban. A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívüli hőség meggyorsítja a gyümölcsök és zöldségek beérését, ezért nagy jelentősége van a permetezés utáni várakozási idő betartásának.

zoldseggyumolcs
Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt mindig meg kell mosni. A rendkívüli hőségben is az a természetes, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani – tette hozzá. A megmosást követően azonban a piacon kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesek, nyugodtan fogyaszthatóak. Ezeket a Nébih rendszeresen ellenőrzi, emellett technológiai ellenőrzést is végez a termelőknél, évente mintegy háromezret – közölte.
Elmondta: a Nébih éves monitoring program keretében ellenőrzi a zöldség- és gyümölcstételek, illetve a növényi termékek peszticid- – növényvédő szer – maradékát és a határértéknek való megfelelését. Ez több ezer, évente 600 ezer feletti minta vizsgálatát jelenti. A megfelelőséget a szakemberek évente vizsgálják.
A növényvédőszer-maradék határértékeket uniós szinten egységesen határozták meg mind a hatóanyagok, mind a növényi kultúrák tekintetében nagy biztonságot adó módon. A növényvédő szerek engedélyei pedig úgy vannak meghatározva, hogy ha az abban foglaltakat, a technológiai előírásokat betartják a gazdálkodók – például az élelmezés-egészségügyi várakozási időt – nem lehet probléma a termékek fogyasztásával – húzta alá a szakember.
Gábriel Géza közölte: a kifogásolt termékek aránya általában alacsony, 2012-ben 13 ilyen tételt találtak az ellenőrzések során, míg 2011-ben hetet. Ezek kismértékű határérték-túllépés voltak.
Tájékoztatása szerint a Nébihhez mérgezési esetről szóló bejelentés az elmúlt években nem érkezett, ilyenről az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságnak nincs tudomása.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nébih: a kereskedelmi forgalomban kapható zöldség és gyümölcs kockázatmentesen fogyasztható QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →