Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Ne legyen tabu a vastagbélrák – Március világszerte a vastagbélrák elleni mozgósítás hónapja

írta   /   2013-03-17  /   nincs hozzászólás

Március világszerte a vastagbélrák elleni mozgósítás hónapja, ne legyen tabu ez a téma. 4 ezer halálesetet meg lehetne minden évben előzni, ha a vastagbélrákos betegek hamarabb eljutnának orvoshoz.2012-ben mintegy 15 ezer vastagbélrákos és végbélrákos beteget kezeltek az országban.

A vastagbéltükrözés nem a halál! A végzet azt fenyegeti, akinél nem történik meg idejében a vizsgálat. Ma Magyarországon nincs szervezett vastagbélszűrés, ám aki akar, eljuthat a vizsgálatra, ebben a háziorvos tud segíteni. 50 év felett mindenkinél, 50 év alatt azoknál indokolt a vizsgálat, akiknek a családjában volt már hasonló betegség, illetve akinek panaszai vannak. A vastagbélrák és végbélrák sokszor polipokból fejlődik ki, ám ezeket a még jóindulatú elváltozásokat a vastagbéltükrözés során rögtön el tudják távolítani, így a rák megelőzhető. A kolonoszkópiaa legbiztosabb bélvizsgálat: akinek nem találnak elváltozást a szervezetében, 5-10 évig nyugodt lehet. Minden huszadik emberben kialakul vastagbélrák. A megnyugtató diagnózisra nagyobb az esély, de mivel ott a fenyegető veszély, nincs értelme halogatni, s ezzel talán elmulasztani a gyógyulás esélyét.

Amint a több mint húsz európai ország vastagbélrákos betegszervezeteit összefogó, londoni székhelyű EuropaColon adataiból is kiderül, Magyarország a legrosszabb helyzetben lévő országok között van: lakosságarányosan több a vastagbélrákos beteg és sokkal több a halálos áldozat, mint lehetne.

Március a vastagbélrák elleni nemzetközi hónap. Az emésztőszervi daganatos betegekért dolgozó Gyógyulj Velünk Egyesület nemcsak a betegekért emel szót, hanem felelősséget érez az egészségesekért (magukat annak tudókért) is, ezért figyelemfelhívó akciót indít. Sokan félnek a vastagbéltükrözéstől, pedig több százezren túl vannak már a vizsgálaton.

Meggyógyítható a vastagbélrák?

A vastagbélrák és végbélrák ma az egyik leggyakoribb daganat. A polipok eltávolításával sokszor megelőzhető lenne, de még időben felfedezve, s megműtve is akár teljesen meggyógyítható. Ha indokolt, a kiújulási kockázatot kemoterápiás, végbélrák esetén sugárterápiás kezeléssel is tudják csökkenteni. Előrehaladottabb esetekben az életkilátások a kemoterápiával kombinált célzott onkológiai kezelésekkel javíthatók, amelyek a daganat érellátását gátolják vagy a tumor növekedési faktor receptorait igyekeznek blokkolni, a jövőben pedig a kezelések fejlődésével újabb célzott terápiás lehetőségek is megnyílhatnak.

Forrás: Gyógyulj Velünk Egyesület

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ne legyen tabu a vastagbélrák – Március világszerte a vastagbélrák elleni mozgósítás hónapja QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →