Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Ne hagyja, hogy hamis gyógyszerekkel becsapják!

írta   /   2012-11-06  /   nincs hozzászólás

Világszerte sajnálatos tendencia a hamisítványok forgalmának növekedése.

A teljes „piac” mértékadó források szerint jelenleg évi 200 milliárd USD értékű, amely 3-szorosa a heroin és az ópium együttes forgalmának. Egyes fekete-afrikai, illetve elmaradott délkelet-ázsiai országokban 10-ből csak 2 megvásárolt doboz valódi.

A WHO adatai alapján az utóbbi években több mint 100 000 ezer olyan haláleset történt, amely dokumentáltan a hamis, rossz minőségű gyógyszerre vezethető vissza. Kezdetben főleg életmód­gyógyszereket: potencianö­velőt, fogyasztószert, izom­tömeg-építőt hamisítottak, mára már azonban mindent, ami gaz­daságilag megéri, az onkológiai sze­rektől az antibiotikumokig.

Főleg piacokon, zugkereskedések­ben, utcán vette át a megrendelő a hamisítványt, amely ma már eljut az észak-amerikai kórháztól a német pa­tikáig mindenhova. Kedvez a terjedés­nek az áruk szabad áramlása, valamint az, hogy a korábban kábítószer csem­pészetére szakosodott maffiák hasz­nálják fel tapasztalataikat a gyógy­szerek terén is a nagyobb haszon és a kevesebb üldöztetés reményében. A haszon egy része pedig valószínűleg a terrorizmust táplálja.

Az EU-ban a 2011-es adatok szerint 8-szor annyi hamis gyógyszerdobozt foglaltak le, mint egy évvel korábban. Vajon Magyarország kivétel? Az utób­bi hónapok vámhatósági akciói, ame­lyek alkalmával hatalmas mennyiségű, több millió hamis gyógyszertablettát foglaltak le hazánkban, nem éppen ebbe az irányba mutatnak.

A hamisítványban nem annyi, nem olyan hatóanyag van, mint az erede­tiben. Mivel a gyártásnál, tárolásnál költségminimalizálásra törekszenek,elképesztő higiéniai körülmények között, titkos kisüzemekben állítják elő, és a legelemibb szabályokat sem betartva tárolják a termékeket. Talán még a jobbik eset, ha egyszerűen ki­hagyják a hatóanyagot, de találtak már ilyen szerekben patkánymérget, rákkeltő anyagot, sőt kábítószert is. A legolcsóbb vegyszereket használják töltőanyagnak és színezéknek, ízesítő­nek, és sokszor ölt már a mínium és az etilénglikol! Fillérekért gyártják, és alig adják olcsóbban, mint az eredetit. Sú­lyosan veszélyezteti az egészségét, aki ilyet bevesz.

Hogyan lehet felismerni a hamisított szert?

A gyenge utánzatot könnyen. Fel­tűnik, hogy a csomagolóanyagnak nem pontosan olyan a színe, mint a megszokott, silány a doboz minősé­ge, rossz a nyomdatechnika. Felbont­va látható, hogy nem magyar nyelvű, illetve helyesírási hibás a betegtájé­koztató, más a felirat a dobozon, mint a buborékcsomagoláson, elcsúszott a nyomtatás. A tabletta színe nem egy­öntetű, széle töredezett, de legárulko­dóbb a benyomat: mivel nem cserélik elég gyakran a drága nyomódúcot, a felirat széle elmosódott, kevésbé mély.

De mit lehet tenni a kiváló nyomdai minőségű hamisítvánnyal, amelynek külseje szinte alig tér el az eredetitől?

Ön felismeri, melyik a hamis?

                                                                                                     
Ugye nem?    (Megoldás: a bal oldali ahamis, rossz az állaga, benyomat minőségén is látható)

Nem is szabad kísérle­tezni, a legtöbb hamisítvány a nem szakember számára felismerhetetlen.

Ne higgyen az internetes oldalak­nak! Magyarországon vényköteles gyógyszert interneten tilos árulni, ezért az eredeti gyártók soha nem te­szik. Ami onnan kapható, az mind ha­misítvány!

Patikában viszont nálunk még nem találtak hamis szert. Gyógyszert kizá­rólag a gyógyszertárból, engedélye­zett forrásból vásároljon, így elkerül­heti a kellemetlen meglepetést vagy esetleg a súlyos mellékhatásokat.

Székely Krisztina
Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ne hagyja, hogy hamis gyógyszerekkel becsapják! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →