Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Nanotechnológiával védekeznek a kórokozók ellen a szegedi villamosokon és trolikon

írta   /   2014-01-17  /   nincs hozzászólás

Nanoezüstöt tartalmazó oldattal vonják be a szegedi villamosok és trolik belsejét, hogy meggátolják a vírusok és baktériumok terjedését – jelentette be közös programját a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) a dél-alföldi városban.

szegedvillamos  A sajtótájékoztatón Tóth István Tibor, az SZKT vezetője elmondta, az ezüst antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása már évszázadok óta ismert. A felhasznált oldatok, amelyeket a járművek utasterében lévő kapaszkodók, korlátok, ülések felületére visznek fel, meggátolják a kórokozók továbbterjedését, ezzel is ügyelve az utasok egészségére. A Szegedi Tudományegyetem kutatói havonta, mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek majd, a védelmet jelentő ezüstoldat hatékonyságát vizsgálva.
Az egyetem és a vállalat között évek óta tradicionális együttműködés folyik. A közös munka most egy újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen egy új területen, az utazási higiénia témakörében történt nagy előrelépés – tette hozzá Tóth István Tibor. Elvárásaik szerint ezzel a módszerrel, külön vegyszer alkalmazása nélkül hosszabb távra, de legalábbis a járványok időszakára tudnak jelentős védelmet nyújtani az utasoknak – közölte az igazgató.
Elmondta: jelenleg a közelmúltban beszerzett járművek kivételével, minden villamost és trolit lekezelnek a szerrel, ez csaknem félszáz járművet jelent.
Dékány Imre, a kutatásokat irányító Kolloidkémiai Tanszék vezetője elmondta: a technológia kifejlesztésére egy uniós pályázat adott lehetőséget négy évvel ezelőtt. Ebben partner volt az SZTE, a szegedi Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. melyek mintegy 300 millió forintot használhattak fel. A projekt során nanotechnológiás eljárást használnak baktériumokat és esetleg vírusokat elpusztító fertőtlenítési eljárások kidolgozására. Olyan nanorészecske-kompozitokat állítottak elő, melyek az odatapadt baktériumokat és vírusokat vegyszermentesen megsemmisítik. A projekt kötelezi a pályázókat, hogy különféle alkalmazásokat fejlesszenek ki, melynek új eleme a közlekedési eszközökön való használat – mondta a professzor.
A program során korábban a Gyermekklinikán már egy szobát befestettek az antibakteriális bevonattal, melynek hatékonyságát azóta is folyamatosan mérik. Emellett pedig a szegedi egészségügyi beruházásoknál is kaptak felkérést, így az épülő új klinikai épületekben már a falak felső, festett rétege is ilyen bevonatot kap. Emellett a győri Graboplast Zrt. pvc-padlóiban már két éve fokozatosan alkalmazza a Szegeden kifejlesztett ezüsttitán nanorészecskéket.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Nanotechnológiával védekeznek a kórokozók ellen a szegedi villamosokon és trolikon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →