Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Most vetesse le az anyajegyét!

írta   /   2013-03-21  /   nincs hozzászólás

Tudta, hogy a húsz-harminc éves nők között a vezető halálok az anyajegyből kialakuló daganat? Miért veszélyesek az anyajegyek és miért nyár előtt ajánlott őket levetetni? Hogyan történik az anyajegy-eltávolítás? Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász a Díványnak összeszedte, hogy mikre és miért érdemes figyelnünk.

Mik ezek, és milyen gyakran érdemes vizsgálni őket?

Az anyajegyek a bőrön lévő növedékek, amiknek a színe, a szerkezete és egyáltalán a kinézete eltér a környező bőrtől. Az is lehet, hogy a bőr szintjében vannak, lehetnek bőrszínűek és lehetnek barna pigmentáltak is, de lehetnek például vörösek is. Általában azt javasolják, ha valakinek nincs különösebb panasza és nincs extrém sok és szabálytalan alakú anyajegye, akkor évente érdemes felkeresni a bőrgyógyászt szűrés céljából.

Mivel végzik ezt?

A szűrést digitális dermatoszkóppal végzik, de videódermatoszkópnak is hívják. Ennek az a nagy előnye, hogy az anyajegy képét el tudják menteni a számítógépen, és amikor visszajön a páciens, akkor vissza tudják keresni az adott anyajegyet, és meg tudják mondani, hogy van-e változás akár a szerkezetében, akár a színében. Ezenkívül kis kézi dermatoszkóppal szoktak dolgozni, ott nyilván a pillanatnyi állapotot tudják megmondani.

Miért veszélyesek?

A barna pigmentált anyajegyekből nagyon gyakran indul ki úgynevezett melanoma, ami a legrosszabb indulatú bőrdaganat, de az egyéb daganattípusoknál is a legrosszabbak közé tartozik, ezért kell a szűrővizsgálatokra elmenni, ha valami gyanújel van. Ha időben megtörténik a kivágatás, ami a gyógyítás első lépése, akkor lehet, hogy más beavatkozásra nincs is szükség, és tulajdonképpen ezzel meg lehet menteni a beteg életét.

Milyen embertípusnál valószínűbb ennek a kialakulása?

Ha valakinek volt már a családjában rosszindulatú bőrdaganat, vagy neki magának volt már melanomá

ja, akkor nagyobb az esély, hogy egyáltalán kialakul, vagy egy második-harmadik felbukkan. Akik nagyon sokat napoztak vagy nagyon sokat szoláriumoztak életük során, szintén veszélyeztetettebbek, és közülük is különösen hajlamosak a melanomára azok, akiknek fehér vagy világosabb bőre van. Dr. Vass Ilona a Díványnak elmondta: két évvel ezelőtti statisztikák szerint a húsz és harminc közötti nőknél a melanoma volt a vezető halálok.

Mikor érdemes levetetni?

Mindenképpen nyár előtt érdemes levetetni, ősztől tavaszig bezárólag – ha nincs semmi probléma. Ha viszont valami gyanúsat találnak, akkor nem számít, hogy nyár van vagy tél, természetesen azonnal ki kell vágatni. És mi számít gyanúsnak? Ha valamelyik anyajegyünk viszketni kezd, sötétebbé válik, világos folt jelenik meg benne, növekedésnek indul, vagy esetleg megsérül. Ha egy új növedék jelenik meg, és hasonló tüneteket mutat, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.
A teljes cikkhezbőrgyógyászhoz." target="_blank"> katt ide.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Most vetesse le az anyajegyét! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →