Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Interjú  >  jelenlegi cikk

Mit hoz a jövő a telemedicina (távgyógyászat) területén?

írta   /   2012-07-02  /   nincs hozzászólás

Az infokommunikációs technológia (IKT) alkalmazása, jelentősége az egészségügyi ellátásban

Az elmúlt évtizedek során egyre korszerűbb technológiák (internet, mobiltelefon stb.) jelentek meg, és ezeknek köszönhetően a felgyorsult információáramlás jelentős változásokat hozott a mindennapi életben és az egészségügyi ellátás különböző területein.

Kialakult a távgyógyászat (telemedicina), amelynek alkalmazásával az egészségügyi szakemberek a diagnózis felállításához, a betegségek megelőzéséhez és a betegek gyógyításához kulcsfontosságú információkat cserélhetnek egymás között és a betegekkel.

 

Az egészségügy világszerte számos kihívással, problémával küzd, ilyen probléma többek között:

  • a demográfiai trendek változása (csökkenő születésszám, az idősek és az ápolásra szoruló krónikus betegek számának gyors növekedése stb.),
  • a betegek igényeinek változása (minőség, kényelem, mobilitás, egyenlő esély a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben stb.),
  •  egyes szakterületeken a szakemberek hiánya,
  • az egészségügyi szektor növekvő finanszírozási nehézségei.

A telemedicinával:

  • Követhetővé válik a betegek fizikai állapota (vérnyomás, vércukor, koleszterin stb.), kontrollálható a gyógyszerelésük, és folyamatos lehet a gondozásuk.
  • Csökken az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele (a vizitek száma, a kórházi tartózkodás gyakorisága), a várólisták és a költségek.
  • Javítható a krónikus betegek önellátó képessége, terápiás együttműködése és ennek következtében az életminősége.
  • Egyes területeken egységesíthető ill. pótolható a hiányzó szakemberek tudása.

A telemedicina alkalmazásával krónikus – különösen a szív- és érrendszeri – megbetegedések monitorozása területén értek el figyelemre méltó eredményeket. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők folyamatos monitorozást, illetve megfelelő egészségügyi felvilágosítást, tájékoztatást igényel(né)nek. A magas vérnyomásban, a cukorbetegségben, és/vagy vérzsíranyagcsere-zavarban szenvedő betegek számára elérhető áron kapható eszközökkel könnyen és hatékonyan lehet követni a betegek adatait. A fentiek figyelembevételével került kialakításra az a telemedicinális szolgáltató rendszer, amelynek köszönhetően ma már hazánkban is biztosítható a betegek távfelügyelete, terápiájának követése és támogatása. A telemedicinában a diagnosztikai, terápiás, információs és egyéb eljárások (a beteg állapotának távoli monitorozása, távkonzultáció, tanácsadás, távfelügyelet, a betegség és a gyógyszeres terápia távoli menedzselése, rendkívüli eseménykor az automatikus online riasztás stb.) a beteg otthonába kihelyezhetők. Az egészségügyi szolgáltatók (orvos, gyógyszerész) és a szolgáltatást igénybevevők (betegek és/vagy ápolóik, hozzátartozóik) folyamatos infokommunikációs eszközökkel támogatott kooperációjával jelentősen javítható a betegek együttműködő készsége, emelhető a terápia eredményessége, csökkenthető vagy késleltethető az esetleges szövődmények megjelenése, és költséghatékonnyá tehető a gyógykezelés.
Dr. Samu Antal

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mit hoz a jövő a telemedicina (távgyógyászat) területén? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

zséda2

Interjú Zsédával

bővebben →