Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Mit érdemes tudni a szmogriadóról?

írta   /   2014-01-05  /   nincs hozzászólás

szmog3Budapesten egy 12 állomásból álló automata mérőhálózat működik, melynek üzemeltetője a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A térképeken a nagyvárosi levegőminőséget leginkább jellemző 4 szennyezőanyag aktuális, óránként frissülő értékei láthatók.

Budapesten az ún. szmogriadót a főpolgármester rendeli el és – a mérési eredményektől függően – szünteti meg. Elrendelés esetén a Budapest szmogriadó-tervében előírt intézkedéseket kell alkalmazni, a javasolt elővigyázatossági intézkedések mellett. A szmoghelyzet megszüntetésének feltételeit is a fővárosi szmogriadó-terv tartalmazza.
A térképeken elhelyezett színes pontok a fővárosi levegőminőséget szemléltetik, a szmogriadó-tervben szereplő szennyező anyagok aktuális értékelése alapján, az alábbi színjelölés szerint:
Megfelelő (a koncentráció az egészségügyi határérték alatt)
Szennyezett (a koncentráció az egészségügyi határérték és a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke között)
Szmogriadó tájékoztatási fokozata (a koncentráció a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke és a riasztási
küszöbérték között)
Szmogriadó riasztási fokozata (a koncentráció a riasztási küszöbértéken és a felett)
Nincs mérés.
A környezeti levegővel kapcsolatos szabályozás háromféle határértéket tartalmaz (növekvő mértékben):
  • Egészségügyi határérték: tartós egészségkárosodást nem okoz, és amelyet az emberi egészség védelme érdekében a jogszabályban meghatározott módon és időn belül be kell tartani.
    Elérése és túllépése veszélyes légszennyezettséget eredményez.
  • Tájékoztatási küszöbérték: a légszennyezettségnek egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosságot – Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnak – tájékoztatni kell.
    Elérése és túllépése enyhébb intézkedéseket jelentő, tájékoztatási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.
  • Riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni.
    Elérése és túllépése forgalomkorlátozással járó intézkedéseket jelentő, riasztási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.
A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha három mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációjának 3 egymást követő 1 órás átlaga, illetve a szálló por (PM10) esetében 2 egymást követő 24 órás (naptári napra vonatkozó) átlaga meghaladja a határérték rendeletben rögzített tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket és teljesülnek a határérték rendelet további feltételei.
Az önkormányzat intézkedéseit megalapozó mintavételeket és vizsgálatokat, majd az eredmények ellenőrzését, rendszeres értékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat végzi, majd honlapján közzéteszi. A vizsgálati módszerek feltételeinek biztosítása állami feladat, a mérőpontokat a jogszabályi feltételeknek megfelelően a környezetvédelmi hatóság jelöli ki. További jogi részletekről itt olvashatnak.
A tájékoztatási és riasztási küszöbértékek figyeléséhez szükséges aktuális 1 órás koncentráció értékek, a határértékek-túllépések esetszáma és a jogszabályban rögzített aktuális határértékek a táblázatokban tekinthetők meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett jelen folyamatos értékelés a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával jött létre és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat ellenőrzött adatai alapján működik.
értékek

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mit érdemes tudni a szmogriadóról? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →