Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Minőségi és mennyiségi hiány mutatkozik az egészségügyben

írta   /   2013-04-15  /   nincs hozzászólás

A magyar lakosság egészsége nem javul, és bizonyos ellátási területeken mennyiségi és minőségi hiány van az egészségügyi ágazatban – mondta Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke a szervezet csütörtökön Budapesten tartott közgyűlésén.

Az elnök előadásában beszélt a gyógyászatisegédeszköz-ellátás (gyse) helyzetéről, a kórházak beszállítókkal szemben fennálló tartozásáról és a szövetség tagvállalatainak gazdasági helyzetéről.
Hornyák László elmondta, mind az állami, mind a magánforrások egyre inkább elmaradnak az egészségügyi igényektől és terápiás lehetőségektől. Elérendő célként a források növelését, a költséghatékonyabb eljárások és eszközök alkalmazását és racionálisabb forrás- és eszközalkalmazást nevezte, hozzátéve, évek óta nagyjából állandó, 50 milliárd forint az E-alap gyse-re fordítható kerete.
A gyógyászati segédeszköz-ellátásról szólva kifejtette, ezen a területen túlnyomó részben magántulajdonú cégek biztosítják az ellátást, azonban például a sorozatgyártású eszközök – amelyek a gyse-ellátás 80 százalékát adják – árai tíz éve nem változtak.
Az elmúlt évek statisztikai adatait ismertetve Hornyák László kifejtette, a legfeltűnőbb a kötszerellátás romlása, amely területen a mennyiségi elmaradások mellett a minőségi ellátás hiánya látványos, az új, költséghatékony kötszerek nem kerülnek be a támogatási rendszerbe. Jelezte, a mozgásszervi eszközök ellátására fordított kiadások aránya annak ellenére állandó, hogy az egyedi gyártású termékek árai nőttek.
Kiemelte, több betegségcsoportban, például a cukorbetegség, a halláskárosodás vagy az inkontinencia, sokan vannak olyanok, akik nem részesülnek ellátásban.
A gyse-ellátásban érdekelt tagvállalatok körében végzett felmérés tapasztalatait ismertetve az elnök elmondta, a válaszadó cégek közül 17 százalék mondta nagyon nehéznek, fele nehéznek, míg 33 százaléka jónak cége pénzügyi-gazdasági helyzetét. Az elmúlt évben ezen vállalatok egyharmada öt főnél kevesebbel, 8 százaléka öt emberrel többel volt kénytelen csökkenteni munkavállalói létszámát.
A megkérdezett beszállító cégek szerint az árkarbantartás elmaradása, a forint árfolyamának romlása, az alapanyagárak növekedése, a különböző adók és a bérköltségek növekedése rontották leginkább gazdálkodásukat – sorolta Hornyák László.
A gyse-beszállítók a támogatási rend módosításának legsürgetőbb feladatai közé sorolták a támogatott termékek árának emelését, a termékstruktúra átalakítását és az áfacsökkentést.
A szövetség elnöke közölte, az elmúlt három évben a megkérdezett cégek nagy többsége nem adott be áremelési kérelmet, az áremelést kérő cégek beadványát viszont az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakmai indokok nélkül utasította el.
A kórházak beszállítókkal szembeni tartozásáról a szövetség elnöke azt mondta, a februári állapot szerint 7 milliárd forint a kórházak lejárt idejű tartozása a cégek felé.
Az orvostechnikai eszközöket szállító cégek pénzügyi-gazdasági helyzetüket nagyjából ugyanolyan arányban ítélték nagyon nehéznek (32 százalék), nehéznek (38 százalék) és jónak (30 százalék). A válaszadó vállalatok fele vesz igénybe külső forrást kintlévőségeinek finanszírozásához, 63 százalékuknak banki hitele van.
Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár előadásában egyebek között kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban jelentős lépések történtek az ágazatban. Emlékeztetett a gyógyszertámogatásokra, a kórházak állami tulajdonba vételéről és a gazdasági társaságként működő intézmények átalakításáról. Beszélt továbbá arról is, hogy folyik a továbbfoglalkoztatásra irányuló kérvények elbírálása és a parlament elfogadta azt a jogszabályt, amely arról szól, hogy a rendelőintézetek többsége önkormányzati tulajdon marad.
A jövőbeni tervekről azt mondta, a szociális tárcával közösen szeretnének elindítani egy országos fogyatékosügyi programot, amelybe beletartozna például a gyógyászati segédeszközök rendelése, kölcsönzése, rendeznék a szociális minimumfeltételeket és a kiemelt családi pótlék igénylésének kérdését.
A helyettes államtitkár beszélt még arról is, hogy szeretnék elindítani az úgynevezett implantátum-regisztert, amely összesítésben a magánszolgáltatók által beültetett implantátumok is szerepelnének.
Cserháti Péter kiemelte az ágazat különböző érdekcsoportjainak összetartását, mert – mint mondta – e nélkül “pórul jár az egészségügy”.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Minőségi és mennyiségi hiány mutatkozik az egészségügyben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →