Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Mikor biztonságos a piercing?

írta   /   2013-09-25  /   nincs hozzászólás

A XXI. században a testékszerek trendjét élhetjük meg. Mint ahogy régen, úgy korunkban is, ezen művészi praktikák tetszetősségük mellett kifejezhetik egy-egy csoporthoz vagy családhoz való tartozásunkat éppúgy, mint felnőtté válásunk eljövetelét, hovatovább különleges identitásunk, egyediségünk is visszatükröződhet a ránk függesztett karika ezüst csillogásáról.

piercing

Akármennyire is vonzóak a piercingek, mielőtt tettekre szánnánk el magunkat, nem árt tisztában lenni a behelyezési eljárással, illetve lehetséges veszélyeivel, hiszen amikor átszúrják bőrünket, felsebzik testünket, éppen olyan fertőzésnek lehetünk kitéve, mint egy műtéti beavatkozás közben. Annak ellenére, hogy társadalmunk egyre inkább befogadó a testet érintő olyan extrém változtatásokkal kapcsolatban, mint a tetoválás vagy a piercing, nem árt megfontolni, hova szeretnénk tetetni ékszerünket. Ezenkívül legalább ugyanannyira nagy gondot kell fordítani arra, hol szeretnénk betetetni a piercinget.

Egy átmulatott este után lehetőleg ne kérjük meg illuminált barátunkat arra, hogy egy koszos mosdóban, egy nem fertőtlenített tűvel szúrja át hasunkat vagy orrunkat, mert ennek beláthatatlan következményei lehetnek, még akkor is, ha a pillanat és az alkalom akkor nagyon vagánynak tűnik. A problémát tovább fokozza, hogy ha elmegyünk egy szalonba, akkor sincs garancia arra, hogy nem távozunk valamilyen fertőzéssel, hiszen a testékszerek behelyezésére vonatkozó eljárások törvényi szabályozása az egész világon, így hazánkban is kialakulatlan. Az Egyesült Királyságban szakmai szervezetek ajánlásait követik a jobb szalonokban, de a felszerelés ellenőrzése, a higiéniai és sterilizációs körülmények számonkérése, a közegészségügyi hivataloknál történő regisztráció kérdése még rendezetlen.

piercing2

Általánosan követett gyakorlat, hogy testékszert 16 éves kor alatt a fülbevaló kivételével nem helyeznek be szülői beleegyezés nélkül, intim piercinget pedig csak 18 éves kor felett, és azt is csak megfelelő felvilágosítás után. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végzik,többnyire csak spray vagy krém formájában. A piercing leggyakoribbtípusai gyűrű, szeg vagy rúd alakúak, a típust atesttájtól is függően választják ki, az érintett terület izolálása után azt általában sebészi fogóval megfogva, határozott mozdulattal szúrják át előzetes fertőtlenítés után. A jó minőségű, allergiás reakciót ritkábban okozó piercingek minőségi anyagokból, 14 karátos aranyból, sebészi rozsdamentes acélból, titániumból, nióbiumból vagy akrilát alapanyagból készülnek. A testékszerek behelyezése után közvetlenül számos korai szövődmény, illetve a későbbiekben komplikációk széles skálája fordulhat elő: Hegek kialakulhatnak a behelyezett testékszerek körül. Allergiás reakciók létrejöhetnek fémek (az ékszer anyaga), fertőtlenítő- és érzéstelenítőszerek miatt. A kedvezőtlen lokalizációjú piercing tisztálkodási nehézségeket okozhat.

Előfordul, hogy kiszakad a piercing a bőrből, ami számos alkalommal szorul orvosi kezelésre. Elhúzódó vérzés, idegkárosodás, sebfertőzés, tályog, vérmérgezés szintén kialakulhat. Intim testékszerek esetében különböző urológiai szövődmények jelenhetnek meg pl. húgycsőszűkület, sőt a partnert érintő lehetséges komplikációk is felmerülhetnek, hiszen könnyebb a különböző fertőzések átvitele a friss sebzés miatt. Különböző fertőzések átvitele történhet a piercing behelyezése során, valamint azt követően a sebeken keresztül is. Legfontosabbak a HIV, hepatitis B és C, tetanusz, valamint humán papilloma vírus (HPV) fertőzések. Erre mindenképp körültekintően oda kell figyelni, hiszen a nyílt sebeken a későbbiekben is számos fertőzés átvitelére nyílik nagyobb esély. Noha a fent említettek csak példák, de jól mutatják, nem érdemes spórolni azon, hogy hol és kivel ékszereztetjük fel magunkat, mert egészségünk a tét.

Dr. Kovács János
bőrgyógyász

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mikor biztonságos a piercing? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →