Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Miért szeretünk önmagunkról beszélni?

írta   /   2013-08-06  /   nincs hozzászólás

Az ember eredendően társas lény. Ébren töltött időnk nagy részében társaságban vagyunk, ennek megfelelően rengeteg időt fordítunk kommunikálásra. Ráadásul, ha éppen egyedül vagyunk, a telefon és internet segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk ismerőseinkkel, vagy akár idegenekkel is. Az emberi faj túlélésében és fejlődésében központi szerepet játszik az, hogy időtől, tértől és a valóságtól elvonatkoztatva tudjuk megfogalmazni gondolatainkat és átadni azokat. A modern technikának köszönhetően pedig a világ bármely pontján élő embertársunkkal lehetőségünk van kapcsolatba lépni, és beszédtémáink sokszínűségének csak képzeletünk szabhat határt.

beszéljmagadról

Noha a lehetőségek tárháza végtelen, amennyiben Ön olyan, mint legtöbb embertársa, akkor legkedveltebb társalgási témája saját gondolatai és tapasztalatai. Átlagosan összes szóbeli érintkezésünk 60 %-át töltjük azzal, hogy magunkról beszélünk, ha Facebookon vagy Twitteren csevegünk, akkor ez az arány akár 80 % is lehet.

Egy olyan világban, ami tele van új felfedezésekkel, megoldásra váró problémákkal, és megannyi új ötlettel, ami érdekes beszédtémát szolgáltathatna, miért beszélnek az emberek idejük nagy részében mégis magukról? A válasz egyszerű: mert jól esik!

A Harvard Egyetemen végzett friss kutatás során mágneses rezonancia (fMRI) eljárással vizsgálták meg a vizsgálati személyek agyi aktivitását, miután arra kérték őket, hogy beszéljenek saját nézeteikről és személyiségjegyeikről, majd más emberek nézeteiről és személyiségjegyeiről.

Az agyi képalkotó eljárás 3 agyi terület aktivitására derített fényt az önfeltárulkozó beszéd során. Az MPFC kapcsolata az önmagunkkal kapcsolatos gondolatokhoz már eddig is ismert volt, a kutatók azonban két teljesen új területet is azonosítottak. Ezek a NAcc és a VTA, melyek általánosságban a jutalmazással, az örömérzettel és a motivációval kapcsolatosak, és az önfeltárulkozó beszéden kívül olyan ingerek képesek izgalomba hozni, mint a szex, a kokain és a finom ételek. E rendszer magasabb aktivitása révén tehát az önfeltárulkozás természeténél fogva kellemes érzést nyújt, a megosztott információk természetétől függetlenül. Ezt a kellemes érzést még akkor is átéljük, ha egyedül vagyunk, amikor önmagunkról beszélünk, de jelentősen nagyobb erejű, ha valakivel megosztjuk gondolatainkat.

Az önfeltárulkozás azonban nem csak kellemes, hanem hasznos is! Személyes információink másokkal való megosztása által kifejezhetjük szükségleteinket, nagyobb önismeretre tehetünk szert, közvetlenebbé és szerethetőbbé válhatunk társaink szemében, és könnyebben alakíthatunk ki új társas kapcsolatokat. Minden bizonnyal az önfeltárulkozás aktusát éppen azért kíséri az agyi jutalmazó rendszer által keltett kellemes érzés, mert az a fajunk fennmaradását elősegítő, adaptív viselkedésformák egyike.

Bagi Éva Andrea viselkedéselemző írása

Olvassa el a hónap szakértőinek további írásait itt. Kérdése van? Tegye fel!

Forrás: saját gondolatokkal kiegészített fordítás: http://www.spring.org.uk/2013/07/10-easy-activities-science-has-proven-will-make-you-happier-today.php

hirdetés

az oldal QR-kódja

Miért szeretünk önmagunkról beszélni? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →