Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Miért nyugszik meg a csecsemő, ha felveszik és sétálgatnak vele?

írta   /   2013-05-10  /   nincs hozzászólás

Japán kutatók végre megfejtették azt a titokzatos jelenséget, miért lehet megnyugtatni a babákat azzal, hogy felvesszük és sétálgatunk velük. Az új kutatás nemcsak azt mutatja ki, hogy a csecsemőket mélységesen megnyugtatja a kézbe vétel, hanem a háttérben húzódó fiziológiai folyamatokra is rávilágít. – írja a semmekweisfigyelo.hu.

Az evolúció beprogramozta azt az ösztönt, hogy a síró csecsemők megnyugszanak, amikor édesanyjuk karjába veszi és hordozza őket. A kutatók szerint amikor a babákat felveszik és hordozzák, pulzusszámuk csökken, és „automatikusan és mélységesen” megnyugszanak. Ugyanez azonban nem történik meg, ha csupán egyhelyben tartják őket a karjukban.

Current Biology legújabb számában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a csecsemő hordozásra adott válasza az idegi, motoros és kardiológiai szabályozás koordinált rendszere.

„A csecsemő reakciója enyhíti a cipelés által az anyára rótt terhelést, így az anyának és a csecsemőnek is jót tesz” – magyarázza Dr. Kumi Kuroda, a Riken Agytudományi Intézet kutatója. A kutatók úgy vélik, hogy ez a megnyugvási reakció olyan tulajdonság, amit az evolúció sok emlősben, például az oroszlánokban és a mókusokban is megőrzött.

A kutatás során ember és egér csecsemőkben mérték az elektromos agyi aktivitást. Amikor az egérkölyköket anyjuk hordozza, jellegzetes összehúzott testtartást vesznek fel, végtagjaikat behajlítják, és abbahagyják a magas, nyüszítő hangok kiadását. Az egerek esetében a megnyugvási reakció az érintés érzékelésétől és a testmozgás érzékelésétől függött.

A kutatók szerint az eredmények jelentős következményekkel lehetnek a csecsemőgondozásra. A csecsemők reakcióinak megértése ugyanis enyhítheti a szülők frusztrációját, ami Dr. Kuroda szerint azért nagyon fontos, mert a csillapíthatatlan sírás gyakori oka a gyermekbántalmazásnak.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Miért nyugszik meg a csecsemő, ha felveszik és sétálgatnak vele? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →