Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Miért baj, ha magas a koleszterinszintünk?

írta   /   2013-05-02  /   nincs hozzászólás

koleszterin2Sokszor és sokat hallani erről a kérdésről, mégis fontos a tudás időnkénti felfrissítése, esetleg a tudnivalók más szögből való megvilágítása. Az emelkedett koleszterinszint ugyanis az érelmeszesedés fő kiváltója, és mint ilyen, a rettegett szívinfarktust, az agyi katasztrófát (stroke, agyvérzés), de a férfiak merevedési zavarát, a lábszárfekélyt és trombózist, illetve egyéb keringési zavarok sorát idézheti elő.

Mit kell tudni a koleszterinről?

A koleszterin a sejtjeinket körülvevő sejthártya alkotóeleme, és mint ilyen, a szervezetünk építőelemei közé tartozik. Nemcsak élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe, hanem termelődik is, mégpedig annyi, amennyire a szervezetünknek szüksége van. De koleszterin kell a D-vitamin-képződéshez is, a csontok építéséhez, sőt számos hormonunk termeléséhez is. Az epesavak is a koleszterinből képződnek (s ezzel távolítja el a szervezetünk a fölösleges koleszterint).

De ha több van a szervezetünkben, mint amennyit felhasználunk belőle, és amennyi az epével kiválasztódik, az elraktározódik a májban és az érfa¬lakban, és ez már kóros folyamatokat indít el. A felesleges koleszterin az erek falán megtapadva az érelmeszesedés kialakulásában játszik döntő szerepet.

A zsírok csoportjába nemcsak a koleszterin, hanem a trigliceridek is beletartoznak. A zsírok a vérben olyan szállítóanyagokhoz kapcsolódva keringenek, amelyek a vér vízoldékony elemeihez is tartoznak, de arra van¬nak specializálódva, hogy a zsírokat is tudják szállítani. Ezek a lipoproteinek. A lipoproteinek aszerint, hogy milyen méretűek és mi a pontos feladatuk, tovább csoportosíthatók. Vannak az LDL- és a HDL-koleszterinnek ne¬vezett zsírmolekulák (és még több másféle is), amelyek közül a káros az LDL-koleszterin, amely az érelmesze-sedésben döntő szerepet játszik, míg a HDL-koleszterin az érfalakat védő ha¬tással rendelkezik. Furcsa el-képzelnünk, hogy vannak védő-hatású zsírok is, de ez is egyik csodája a bonyolult anyagcsererendszerünknek.

Ma már a vér koleszterinszintje mérhető, és javasolt minden 20 éven felülinek, hogy legalább 5 évente méresse meg a vérszintjét a szűrő-vizsgálatok alkalmával. Előfordulhat családi halmozódás (veleszületett hiperkoleszterinémia), vagy ha a csa¬ládban több személynél szívinfarktus, magas vérnyomás vagy cukorbeteg¬ség fordult elő, akkor a mérés még gyakrabban ajánlott.

Mit tegyünk, ha kiderül, hogy magas a koleszterinszintünk?

Először is tisztázzuk, hogy milyen célértékek azok, amelyek a mai ajánlások szerint normálisnak tekinthetők?

Minél magasabb az összkoleszterin és az LDL-koleszterin, annál nagyobb a szív-ér rendszeri megbetegedések ki¬alakulásának kockázata. Ha a védőhatású HDL szintje a megadott értéknél kisebb, az szintén káros hatású.

A magas koleszterinszint az alábbi módon változtatható:

1. diétával (testsúlycsökkentő di-étával),

2. rendszeres mozgással,

3. gyógyszeres úton.

 

A koleszterinszint-csökkentést minden esetben a diétával és a mozgással együtt kell megkísérelni.

Ez egyfajta életmódváltást igényel, amelyet nehezen teszünk meg, de segít, ha tudjuk a következőket:

1. Ha az életmódváltás bekövetkezik, akkor magunktól minimum a felére tudjuk csökkenteni annak a kockázatát, hogy szívinfarktust kapjunk!

2. Az életmódváltás nem olyan dolog, ami szenvedéssel jár, a szenvedést a káros szenvedélyekhez, szokások¬hoz való görcsös ragaszkodásunk okozza!

3. Nincs olyan gyógyszer, amely magától képes lenne megoldani helyettünk a bajt! Ha túlsúlyunk van, ha magas a koleszterinszintünk, vagy ha magas a vérnyomásunk, mindezekre előbb magunk kell, hogy az életünk rendezésével meg¬oldást keressünk! Utána jönnek a gyógyszerek, mint segítők.

 

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek az alábbi főbb csoportokba sorolhatók:

– sztatinok (főként az LDL-koleszterintcsökkentik)

– fibrátok (főként a trigliceridszintetcsökkentik)

A gyógyszereket lehet kombináltanis szedni, de a diéta és a mozgás minden esetben ki kell, hogy egészítse a kezelést!

Az összefoglalót Dr. Böszörményi NagyKlára írta az alábbi irodalom alapján:
Dr. Palik Éva–Dr. Karádi István: Koleszterin
– Diéta és kezelés, SpringMed Kiadó, 2008.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Miért baj, ha magas a koleszterinszintünk? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →