Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Mi az igazság a rettegett koleszterin körül?

írta   /   2014-01-09  /   nincs hozzászólás

Egy évtizede került be a köztudatba a koleszterin fogalma. Népbetegségként kezdték emlegetni, féltünk, mértük, figyeltük ételeinket. Aztán azt kezdtük hallani, nem is olyan rossz az a koleszterin. Vajon mi az igazság?

A koleszterin koleszterinA koleszterin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület, melynek 70-80 százalékát a máj állítja elő, míg a többi a táplálékkal kerül be a szervezetbe. A sejtfalmembrán alkotórésze, és több hormon felépítésében is fontos szerepe van. Két fajtája létezik, az egyik az úgynevezett „jó” a HDL (magas sűrűségű lipoprotein), illetve a „rossz” az LDL(alacsony sűrűségű lipoprotein). A magas LDL érték betegség. Azért veszélyes, mert bár tünetei nincsenek, sok kárt tud okozni a szervezetben. Lerakódik a verőerek (artériák) falába, melyekből a későbbiek folyamán úgynevezett plakkok alakulnak ki, és az érfal rugalmasságának elvesztéséhez, majd érelmeszesedéshez és érszűkülethez vezetnek.  Szerveink és szöveteink működéséhez a verőerek ép működése elengedhetetlen, hiszen ezen keresztül kapják az oxigént és a tápanyagot. Egy adott verőér elzáródása – ami bekövetkezhet akár hirtelen vagy fokozatosan – szervműködési zavart okoz. A plakkok következtében vér az érben turbulens áramlást idéz elő, és ez a megváltozott örvénylő jellegű áramlás megrepesztheti a plakkot magát, aminek következtében a probléma helyszínén robbanásszerűen vérrög alakul ki és zárhatja el az artériát. Attól függően, hogy ez hol, melyik szervünkben alakul ki nevezzük a betegséget például agyi, koszorú-ér trombózisnak – azaz szívinfarktusnak. Ha pedig az így keletkezett vérrög elszabadul és egy távolabbi helyszínre sodródva zárja el az ütőeret nevezhetjük a betegséget például végtagi embóliának, agy embóliának, szemfenéki embóliának. Sajnos felmérések alapján a 19 év alattiak 14 százaléka, a 30-39 év közöttiek 38 százaléka, a 40-47 éves korosztálynak csaknem fele küzd a magas koleszterin szint problémájával.

Ellenőrzés A szervezet koleszterin szintjét időről időre ellenőrizni kell, mert évtizedek alatt betegséghez fog vezetni. Leginkább szív-, agyi -, illetve végtagi keringési problémákat idézhet elő. Számos gyógyszertárban van mód ellenőriztetni a koleszterin szint mellett a vérnyomás és a triglycerid szintet is. A vizsgálat mindössze pár percig tart, és az ujjbegyből vett vérminta alapján kapunk eredményt. A gyógyszerész szükség esetén szaktanácsadást nyújt, és a pácienst orvoshoz irányítja. Ha valakinek nincsenek panaszai elég fél- egy évente felkeresni egy szűrőállomást. Általános probléma, hogy a magyar emberek keveset foglalkoznak a koleszterin kérdésével. Az ötven éven felüliek közül mindössze minden 5. válaszadó volt tisztában saját értékével. A magas koleszterin szint egyaránt érinti a nőket és férfiakat, a fiataltól az idősebbekig.

Táplálkozási összetevők
http://www.dreamstime.com/-image10999914Amerikában már gyermekkorban is javasolják a szűrést, ennek oka az egészségtelen életmód. A magas koleszterin szint kialakulását genetikai okok is eredményezhetik, de a táplálkozásnak is nagy szerepe van kialakulásában. Ha az érték csak kicsit emelkedett, akkor elég lehet egy életmódváltás. A rendszeres testmozgás, a zsíros ételek elkerülése, a dohányzás abbahagyása, és az omega-3-ban gazdag halfélék rendszeres fogyasztása is sokat segíthet. A B3 vitamin (megtalálható a májban, a tejben, az élesztőben, a zöldség- és gabonafélékben). A vaj 100 grammjában 230 milligramm koleszterin található, így ennek elhagyása is javasolt. Helyette a margarin jelenthet megoldást, illetve a kissé szokatlan, de rendkívül egészséges hidegen préselt olívaolaj. Ha valaki nem szereti a halat, az omega-3 és omega-6 kapszulák is megfelelnek, ezekből sokféle létezik. A gyógyszerész segít eligazodni köztük, és megtalálni a megfelelőt. Kevéssé ismert, ám bizonyított, hogy az édesség is okozhat megemelkedett koleszterin értéket.

 

Dr. Kovács Rita Szilvia

szakgyógyszerész

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mi az igazság a rettegett koleszterin körül? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →