Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diagnosztika  >  jelenlegi cikk

Mi az, amit még csak nem is sejtünk?

írta   /   2013-02-04  /   nincs hozzászólás

A Vuk című zseniális rajzfilmben merült föl ez a kérdés. Ha ennek egészségügyi vonatkozásait gondoljuk át, valószínű, hogy az emberek többségében daganatos megbetegedések vagy az AIDS lehetősége merül fel, pedig hazánkban az utóbbinál sokkal gyakoribbak az idült májgyulladást okozó hepatitis B- és C-vírusok.

 

Ezekre pontosan igaz, hogy jelenlétüket, illetve a máj pusztulását nem érezzük mindaddig, amíg a máj kb. 80%-a el nem pusztul, és nem jutottunk el a végstádiumig. Ez azért van, mert a májban nincsenek érzőidegek, és súlyos májbetegség mellett sem jelentkezik semmilyen jellegzetes panasz.

Hogyan lehet mégis megsejteni, hogy baj van?

Gyanújelek

A gyanújelek többsége életünk korábbi eseményei kapcsán merül fel. Amennyiben 1993 előtt valaki vérátömlesztésben részesült vagy vérkészítményt kapott, akkor megkaphatta a vírusfertőzést is, mivel 1992 közepén vezették be a vérkészítmények szűrését hepatitis C-re. Sajnos igaz az is, hogy az AIDS megjelenése, illetve ismertté válása előtt a vérrel való fertőzésátvitelre kevesebb figyelmet fordítottak. Ebből is adódhat az a tény, hogy többszörösen gyakoribb a hepatitis B és hepatitis C előfordulása a 45 év feletti korosztályban. Bármilyen vérátvitel lehetőségét magában hordozó beavatkozás felkeltheti a gyanút, ilyen lehet például a tetoválás, a piercingcsere, avagy szélsőséges esetben a kábítószer-élvezet. Születésünkkor, illetve a sérülések otthoni ellátása során érintkezhetünk édesanyánk, illetve családtagjaink vérével. A családban előforduló májbetegség (májzsugor, májrák) tehát szintén arra kell sarkalljon bennünket, hogy végezzük el a vírusok kimutatását célzó vizsgálatokat. Az egészségügyben dolgozók gyakran szenvednek olyan tűsérüléseket, amelyek során más emberek vérével érintkeznek.

Milyen csoportokban leggyakoribb a krónikus vírushepatitisz?

• egészségügyi dolgozók

• 45-65 éves korosztály

• 1993 előtt vért-, vérkészítményt kapott vagy transzplantált beteg

• ismeretlen eredetű és/vagy többszöri májeznzim-emelkedés

• tetoválás

• kábítószer-élvezet (intravénás, intranazális)

A késői felismerés veszélyei

Mindkét idült vírusfertőzés során a májsejtek igen lassan pusztulnak. Akár 20–50 év is eltelhet, míg a lassú pusztulás következtében májunk több mint 80%-a elhal, és a májműködés romlásának panaszai, illetve tünetei megjelennek. Ez lehet sárgaság, a hasüregben víz megjelenése, vérhányás, illetve tudatzavar is. Ezek mellett a vírusok közvetlenül és közvetve májrák kialakulását okozzák.

Krónikus vírus hepatitisek – kezelés nélkül

Hazánkban a betegek többsége vérkészítménnyel fertőződött 20-50 éve

 

Gyógyulás és regeneráció

A 20–50 év szerencsére elég időt ad ahhoz, hogy a betegséget felfedezzük, kezeljük, sőt, meggyógyítsuk. Krónikus hepatitis B esetén a teljes gyógyulás ritkább, és sokszor szorulunk hosszú, éveken át tartó, folyamatos kezelésre. Ez azonban napi 1-2 tabletta szedéséből áll mindössze, aminek hatására a vírus tejesen visszaszorul. Hepatitis C esetében azonban teljes gyógyulás érhető el: a kezelés elhagyását követő fél év múlva, majd a későbbiekben sem mutatható ki már a kórokozó. Ha a vírust visszaszorítottuk vagy teljesen kipusztult, akkor elkezdődik a máj lassú regenerációja; ez is éveket igényel. A májban kialakult kötőszövetes hegek lassan „elhalványulnak”, a máj szerkezete rendeződik, működése javul.

Mit tegyünk meg ma?

Amennyiben a fentiek alapján gyanús, hogy bennünk lehet a hepatitis B- vagy C-vírus, akkor célszerű elvégeztetni a májfunkciós és vérképvizsgálatokat, valamint a direkt víruskimutatást célzó laboratóriumi teszteket.

Gyors tájékoztatást biztosít a hepatitis C-vírus vonatkozásában a nyálteszt. Ez 20 percen belül szinte teljes bizonyossággal kizárja vagy kimutatja a fertőzést, illetve az ellenanyagok jelenlétét. Amennyiben a vizsgálat negatív eredményű, akkor hamar megnyugodhatunk, ha pozitív, akkor hepatológiai centrumban történő további vizsgálatok szükségesek (háziorvosi beutalót kell kérni a centrumba).

 
dr. Makara Mihály
főorvos, Egyesített Szent István és Szent László Kórház

 

Kérje kezelőorvosától!

Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mi az, amit még csak nem is sejtünk? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →