Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Mi a csokoládé „istenek eledele” vagy bűnös szenvedély?

írta   /   2013-12-13  /   nincs hozzászólás

A csokoládé, az egészségünkkel való kapcsolatát kérdezve, legtöbb embernek csak, mint bűntudatot ébresztő élvezeti cikk jut eszébe, az élet egyik bűnös öröme! Pedig a csokoládé elterjedésében óriási szerepet játszott, hogy már a maják és az aztékok, de Európában számos hódolója, többek között Sir Hans Sloane angol orvos is a 17. században a sok jótékony hatása miatt „isteni eledelként”, gyógyszerként fogyasztotta!

CsokiSzív  A csokoládé közel 300 vegyülete, mint a vas, foszfor, kalcium és kálium, A-, B-, C- és E-vitaminok mellett, számos olyan összetevőt is tartalmaz, amelyeknek magas aránya jótékony hatással van szervezetünkre. Dr. Matos Lajos, a Szent János Kórház Kardiológia osztályának főorvosa szerint, a jó minőségű, igazán magas 60-70% kakaótartalommal bíró csokoládéval a fenilsavnak köszönhetően csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye. A flavonoidokban dús étcsokoládé hatására javul a bőr véráramlása és vízellátása is, így szebb, bársonyosabb, rugalmasabb lesz.  Magas antioxidáns tartalma elősegíti a sejtek regenerálódását, megköti a szabad gyököket a szervezetben, ennek következtében lassítja az öregedés folyamatát! Koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé jelentős frissítő hatással bír, hiszen fél tábla csokoládé akár 25-30 mg koffeint is tartalmaz, ami összehasonlítva egy csésze kávé 40 milligramjával nem is olyan rossz eredmény! A nagy mennyiségű, könnyen hasznosítható szénhidrát, illetve a koffein és a teobromin serkenti a vérkeringést, élénkül az agy, javul a koncentrációs képesség. Szintén a theobrominnak köszönhetően elősegíti az endorfin a boldogság érzéséért felelős hormon termelését, javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat. Sőt, a szerotonin szintet is jótékonyan befolyásolja, ami antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként funkcionál a testen belül.

Azonban nem lenne korrekt, ha nem vizsgálnánk meg az érem másik oldalát, hiszen a csokoládénak is van „mellékhatása”! Egy átlagos tábla csokoládé 500 – 550 kalóriát tartalmaz, amely bizony egy normál súlyú nő, napi kalória szükségletének az egynegyedét teszi ki, ezért a minőség mellett az elfogyasztott mennyiséget is érdemes figyelni.

csokisziv

Az igazság az, hogy meg kell tanulni a csokoládét „egészségesen” fogyasztani, ami nem más, mint a megfelelő minőség és mennyiség megválasztása! Remélem, a cikk segít az ünnepek körül nagyobb mennyiségben vásárolt csokoládék között eligazodni és megtalálni azt, amely nem csak finom, de szervezetünk egészséges működését is támogatja! Ehhez ajánljuk az igazán magas minőséget képviselő, valódi csokoládéból, felesleges adalékanyagok nélkül készített JettyChoco kézműves csokoládé termékeinket. A műhely létrejöttét is a csokoládé iránti szenvedély és a fentieket felismerve az egészséges, tudatos életmód párosítása indította el. Ezért a választott jelmondatunk, ami akár a cikk rövid összefoglalója is lehetne, nem más, mint „a kevesebb néha több, a minőség pedig kifizetődő!”  Termékeinkről és a vásárlási lehetőségekről bővebb információt a http://www.jettychoco.hu weboldalunkon talál.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mi a csokoládé „istenek eledele” vagy bűnös szenvedély? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →