Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Mesterségesen tenyésztettek ki hasnyálmirigyet sertésekben

írta   /   2013-02-20  /   nincs hozzászólás

Mesterségesen tenyésztettek ki hasnyálmirigyet sertésekben japán kutatók, akik a tudományos áttöréstől azt remélik, hogy a módszerrel a jövőben emberi szerveket is képesek lesznek létrehozni.

    A Tokiói és a Meidzsi Egyetem kutatóiból álló csoport olyan klónozott hím fehérsertés-embriókat használt a kísérlethez, amelyek a rajtuk elvégzett genetikai módosítások miatt nem voltak képesek hasnyálmirigyet növeszteni.
Az embriókba egy “normális” nőstény fekete sertés sejtjeit ültették be, majd más disznók méhébe helyezték őket. Az embriókból a fekete sertések hasnyálmirigyével rendelkező fehér sertések születtek, amelyek átlagos vércukorszinttel rendelkeztek, és megérték a felnőttkort is.
Elméletileg őssejtek használata esetén a módszerrel emberi hasnyálmirigyet is létre lehet hozni egy sertés testében, amivel egyebek mellett cukorbetegeken lehetne segíteni – mondta a kutatást vezető Nakaucsi Hiromicu, a Tokiói Egyetem professzora az NHK japán televíziónak kedden, hozzátéve, hogy csapata fel van készülve egy ilyen kísérlet kivitelezésére is.
Az orvoscsoport – amely korábban egereken is sikeresen végezte el ugyanezt az eljárást – kifejezetten azért választott sertéseket a kísérlethez, mert azok belső szerveinek mérete nagyjából azonos az emberével.
Ugyanakkor a japán kormány irányelvei orvosetikai okokra hivatkozva nem engedélyezik, hogy emberi őssejteket ültessenek be egy állat embriójába. A kabinet bizottsága jelenleg is dolgozik az irányelvek felülvizsgálatán, de szakértők szerint a beavatkozás engedélyezéséhez hosszú és átfogó etikai és egészségügyi mérlegelésre van szükség.
Az orvoscsoport azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem változnak az irányelvek, akkor a tengerentúlon folytatják majd kutatás.

Forrás: MTI 2013.02.20.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mesterségesen tenyésztettek ki hasnyálmirigyet sertésekben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →