Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Mérgezőek műanyag divatklumpák?

írta   /   2013-08-26  /   nincs hozzászólás

Veszélyes anyagokat tartalmazhatnak a számos korosztály körében népszerű vízálló, nyári műanyag klumpák – írja a német WDR hírszolgáltató cikke alapján a Hetivalasz.hu- írja az Origo.hu.

A vizsgálat szerint különösen a nyári melegben zokni nélkül viselt, bőrrel érintkező műanyag lábbelik vetettek fel egészségügyi aggályokat a német újságírókban, ezért tíz párat bevizsgáltattak. Elsősorban oldószereket, policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) és nehézfémeket kerestek – írja a wdr.de.

klumpq

A bevizsgálás során a papucsokban találtak is policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-okat), valamint nehézfémeket és oldószereket. A PAH-ok korábban az autógumikban is jelen voltak, ám mostanra korlátozták a felhasználásukat. A PAH vegyületek jellemzően égéstermékek, és kiemelten egészségkárosító, rákkeltő, génkárosító, magzatkárosító anyagok. A városi légszennyezésnek ezen anyagok az egyik legveszélyesebb komponensei – mondta a Heti Válasz Online-nak Simon Gergely regionális vegyi anyag szakértő.

A szakértő szerint lehetőleg érdemes kerülni a teljesen gumiból/műanyagból készült cipőket, hiszen ha tartalmaz PAH-okat, az a bőrön át is bejut a szervezetünkbe. Ezek az anyagok jellemzően gumiszerű termékben lehetnek jelen, ezért egy vászon, bőr cipőben nem valószínű, hogy benne van.

A német kormány három évvel ezelőtt már beadott egy kérelmet a mérgező vegyületek használatának teljes tilalmára vonatkozóan, erről jelenleg is tárgyalnak Brüsszelben. Ezzel párhuzamosan a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal is napirenden tartja a kérdést.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mérgezőek műanyag divatklumpák? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →