Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Már egy éve Hepatitis A-járvány van Budapesten

írta   /   2013-03-13  /   nincs hozzászólás

A korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak tavaly március óta a fővárosban – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) információs lapjából, írja a Világgazdaság.

Az OEK konkrétan hepatitis A járványról ír, amelyben 2012 végéig 182-en betegedtek meg, háromszorosát az országos átlagnak, és a betegek száma idén januárjában sem csökkent, abban a hónapban félszáz beteget találtak.

Az elmúlt évben a megbetegedések csaknem fele a belvárosi kerületekben fordult elő, 2013 elején a VIII. és a IX. kerület a legerőteljesebben érintett. Az érintettek nagyobb része férfi, közülük is a 30-39 évesek a legveszélyeztetettebbek. A járvány több közösséget, hajléktalanszállót, gyermekotthont érintett.

A hazai járványügyi adatok azt támasztják alá, hogy a rossz szociális-higiénés helyzet, a munkanélküliség, hajléktalanság kedvező feltételeket teremt a hepatitis A vírus felerősödéséhez.

Az A vírusú hepatitis fertőzött széklettel jut a környezetbe. A fertőzés szájon át terjed szennyezett étel közvetítésével. Ezért is fontos az étkezés előtt a megfelelő higiéniás körülmények biztosítása, pl. kézmosás.

Forrás: vg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Már egy éve Hepatitis A-járvány van Budapesten QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →