Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Mentőszolgálat Alapítvány: a nyári melegben minimum napi két liter folyadék fogyasztása ajánlott

írta   /   2013-07-03  /   nincs hozzászólás

vizivasAz ájult embert árnyékba kell húzni és lehetőség szerint hűteni, az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fektetni, az eszméleténél lévőt nem alkoholos folyadékkal itatni és orvost hívni – javasolja az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy 1000 fő megkérdezésével készített elsősegélyteszt eredményeit értékelve. A teszt szerint a megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, mit kell tenni egy emberrel, aki elájul a nyári hőségben.

    A legtöbben tudják, hogy napi 2 liter folyadék – nem alkohol és lehetőleg nem cukrozott üdítőital – szükséges egy felnőtt szervezetnek. A nyári kánikulában a szükséglet azonban napi 3-4 literre is felmehet, mivel az izzadás során számos fontos ásványi anyagtól is megszabadul a szervezet, amit vissza kell építeni. A folyadékhiány először csak fejfájást okoz, ám a kiszáradás életveszélyt is eredményezhet. Szintén kiemelten fontos a folyadékpótlás annak, aki elkapta a szalmonellafertőzést – hívja fel a figyelmet a nyár veszélyeire a szervezet.
Nagy eséllyel megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet a forró utca és egy hideg iroda, tehát az állandó hideg és meleg levegő közötti ingázás. Ezért az ingázásokat mérsékelni kell, illetve irodákban, autókban sem szabad túlságosan lehűteni a levegőt. Kiemelten fontos az is, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe: a hirtelen hideghatás ugyanis reflexes légzésmegállást okozhat. Előtte kezünkkel mossuk át testünket, és lassan ereszkedjünk a vízbe.
A válaszadók többsége tudja, hogy a kullancsok betegséget okozhatnak, ám a helyes kivétellel csak kevesen vannak tisztában. Az alapítvány javaslata az, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, kivételekor ne használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más kullancsot károsító anyagot. Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, majd húzzuk hátra, csavarni azonban nem szabad. Az eltávolítást követően fertőtlenítsük a sebet.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Mentőszolgálat Alapítvány: a nyári melegben minimum napi két liter folyadék fogyasztása ajánlott QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →