Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Melyek a leggyakoribb mérgezések?

írta   /   2013-07-01  /   nincs hozzászólás

A mérgezéses esetek húsz százaléka hazánkban a 15-24 éves korosztályt érinti. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet harmadik alkalommal vett részt az EFOTT Fesztiválon. A Civil Tér programjai között olyan kvízjátékok, információk is elérhetők voltak, amelyek segíthetnek megelőzni a mérgezéses eseteket, illetve olyan veszélyekre is felhívják a figyelmet, amelyek például a tetováláshoz kapcsolódnak.

A statisztikai adatok alapján a leggyakrabban gyógyszerek okoznak mérgezést, 2012-ben az összes mérgezéses eset közel kétharmada ilyen volt. A második helyen az alkohol áll, ezt követik sorrendben az ipari és háztartási szerek, a kábítószerek, valamint a növényvédő szerek. Több mint 3500 olyan mérgezéses eset történt tavaly hazánkban, ami a 15-24 éves korosztályt érintette. Miközben ennek döntő része – sajnálatos módon – szándékosan következik be, jelentős számban vannak olyan mérgezések is, amelyek véletlenszerűek, kis körültekintéssel megelőzhetők lettek volna.

méreg

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) az EFOTT Fesztiválon többek között éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen jelzéseket kell figyelni például a háztartási tisztítószerek csomagolásán. A jelenleg használt narancs-fekete piktogramokat folyamatosan cserélik le, az új előírás szerint 2017-ig minden terméken egy hegyére állított piros négyzet jelenik meg, a keretben fehér alapon fekete szimbólummal. Az uniós szabályozás mögött egy új, az eddiginél szigorúbb osztályozási követelményt is bevezetnek. Fontos tehát, hogy minél többen tudják: az eddig megszokott jeleket milyenek váltják fel, és tisztában legyenek azok jelentésével.

A Civil Téren felállított standon a különböző mérgező növények, illetve a droghasználat veszélyeire is felhívják a figyelmet.

További információk:

http://echa.europa.eu/hu/clp-quiz
http://www.okbi.hu/images/OKBI/kiadvanyok/tetovalaskonyv.pdf

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

hirdetés

az oldal QR-kódja

Melyek a leggyakoribb mérgezések? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →