Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Megvan, hogy miért nem szeret mindenki bulizni

írta   /   2013-06-26  /   nincs hozzászólás

Szakértők szerint megvan a tudományos magyarázat arra, miért szeretik egyesek vad bulizással, mások pedig egy csésze tea társaságában eltölteni szabad estéiket.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az extrovertáltak és introvertáltak agya eltérően reagál a különböző élményekre. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy míg az extrovertáltak az azonnali intenzív élményeket keresik, addig az introvertáltakat inkább feszélyezik a túl erős ingerek.

Az extrovertáltak általában az emberek arcára összpontosítják a figyelmüket, az introvertáltak viszont inkább a kisebb részletekre figyelnek oda, ami segíthet megmagyarázni miért nem kedvelik a túlzottan mozgalmas helyzeteket.

Yu Fu és Richard Depue, a Cornell Egyetem tudósai egy csoport egyetemistát vizsgáltak meg, akik között egyaránt voltak extrovertáltak és introvertáltak is. A résztvevőknek egy, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarkezelésére szolgáló szert, Ritalint adtak, ami a jókedvért felelős dopamin termelésére ösztönzi az agyat. A résztvevőket a Ritalin beadása után megkérték, nézzenek végig egy videót.

Eközben viselkedésük megfigyelésével (például, hogy milyen gyorsan doboltak ujjukkal az asztalon) agyuk dopaminkiválasztását is folyamatosan figyelemmel kísérték. A vizsgálatból kiderült, hogy az extrovertált személyiségű résztvevők minden esetben valóságos dopamin-löketet kaptak az erősebb impulzusoktól, míg az introvertáltak nem.

A tudósok szerint ebből is látszik, hogy az introvertáltak agya merőben másként működik, mint az extrovertáltaké. „Ezek a kutatási eredmények segíthetnek feltárni azokat az idegrendszeri működési folyamatokat, amelyek következtében az extrovertált személyiség kialakul” – nyilatkozta Charles Carver kutató, aki szintén részt vett a vizsgálatban.
forrás: MNO

hirdetés

az oldal QR-kódja

Megvan, hogy miért nem szeret mindenki bulizni QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →