Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Megkezdték a munkát a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai csütörtökön

írta   /   2013-11-15  /   nincs hozzászólás

Megkezdte a munkát a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsapata a Fülöp-szigeteken, a katasztrófa sújtotta Tacloban város egyik kórházában – tájékoztatta Gilicze Réka szóvivő.

tajfunA hétfős orvoscsapat helyi idő szerint csütörtök reggel kezdte meg a munkát a kórházban.
Jelenleg a sürgősségi osztályon dolgoznak, ahol sérüléseket látnak el, műtéteket végeznek. Ezen az osztályon vezetik le a szüléseket is – közölte Sári Ferenc, az orvoscsoport vezetője.
Osgyán Dániel, a küldöttség vezetője akadozó áramellátásról, összedőlt épületekről számolt be – olvasható a közleményben. “A város repülőtere olyan, mintha egy zombifilm forgatási helyszíne lenne, a település pedig úgy néz ki, mint egy nagy szeméttelep, a kórház környékén sem maradtak épségben épületek” – fogalmazott.
A segélyosztó helyeken három-négy kilométeres sorok alakultak ki.
“Tacloban teljesen kifosztott, de egyre nagyobb számban érkeznek katonák, akik a település nyugalmát biztosítják” – fűzte hozzá Osgyán Dániel.
A kórház kiemelt intézménynek számít, ezért a helyi hatóságok folyamatosan dolgoznak azon, hogy az épület áramellátását minél zökkenőmentesebben tudják ellátni. Az orvoscsapat azonban saját generátort is vitt magával, így szükség esetén áramellátás hiányában is tudnak operálni.
A református szeretetszolgálat orvosain kívül egy Cebu tartományból érkezett és egy amerikai orvosi csapat dolgozik még a kórházban, velük együtt látják el a nagy számban érkező betegek ellátását – írták a közleményben.
A Református Szeretetszolgálat küldöttsége kedd délután érkezett meg a Fülöp-szigetek fővárosába, Manilába. A manilai egészségügyi helyettes államtitkárral és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) helyi vezetőjével folytatott egyeztetésen kiderült, hogy még nem állt helyre a kommunikációs infrastruktúra, nincs telefonhálózat, sem üzemanyag. Az orvoscsoportnak külön fegyveres kíséretet szerveztek, hogy biztonságos körülmények között utazhassanak és dolgozhassanak.
Kedd óta Taclobanban segíti a tájfun túlélőit a Baptista Szeretetszolgálat magyar humanitárius csoportja is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Megkezdték a munkát a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai csütörtökön QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →