Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Még tart a várólistás műtétek egyeztetése

írta   /   2014-01-23  /   nincs hozzászólás

Az intézmények még nem zárták le a várólisták “újratervezését”, valamint a kapcsolatfelvételt az előjegyzéses műtétekre váró betegekkel, és a műtéti időpontok egyeztetése is folyamatban van – közölte az egészségügyi államtitkárság.

varolista   Mivel ez a felmérés még tart, ma még nem állapítható meg pontosan, hogy a betegek hány százalékánál lehet elvégezni a műtétet a többletforrás alapján, ennek megfelelően egyelőre a pluszforrás visszafizetéséről sem lehet beszélni – tájékoztattak.
A Népszabadság azt írta: akár a várólista rövidítésére folyósított gyorssegély kétharmadát is vissza kell fizetniük a kórházaknak a túl merev szabályok miatt. A lap szerdai cikkében ismerteti: a kormány tavaly 800 millió forintot osztott szét azon kórházak közt, amelyek a legtöbb műtétre várakozót tartják nyilván. A plusztámogatásért cserébe az intézményeknek vállalniuk kellett a várólista rövidítését.
Az érintett intézmények az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) pontos listát kaptak, amelyen taj-számokhoz rendelték az összeg felhasználását, vagyis személyre szólóan határozták meg, hogy kiket kell előrevenni. Ők jellemzően azok, akik nagyon régen vannak a várólistán. Operáció helyett viszont sok helyütt várhatóan vissza kell adni a pénzt, a kórházak ugyanis most szembesültek azzal, hogy műtétre váró betegeik jó részét “elvesztették”, és legfeljebb az esetek 30 százalékában kerülhet sor a műtétre – olvasható a lapban.
A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni, és ha addig nem tudják elkölteni az összeget a kijelölt taj-számok tulajdonosaira, akkor vissza kell azt utalniuk az OEP-nek, nem fordíthatják a következő sorban állóra – írta az újság.
Az összeg felhasználásának nehézségei a Magyar Kórházszövetség elnökségében is szóba kerültek. Velkey György elnök a lapnak azt mondta, kezdeményezik, hogy a visszavont pénzt is a várólisták csökkentésére lehessen fordítani.
Az államtitkárság közleménye leszögezi, hogy a várólistákat az intézmények kötelesek vezetni, tehát a betegekkel történő kapcsolattartás és a betegek állapotának nyomon követése továbbra is a kórházak, illetve a kezelőorvos feladata.
Úgy vélik, a várólisták csökkentése érdekében az elmúlt év végén megalapozott döntés született azzal, hogy a leghosszabb várakozási idejű nagyízületiprotézis-beültetésre várók, ezen belül is a legrégebben várakozó betegek mielőbbi ellátását kell preferálni. A döntéssel az érintett szakma és kórházak döntő többsége is egyetért – írták.
“A műtétek tervezése és az adatok gyűjtése elkezdődött, ezért ma még nem állapítható meg pontosan, hogy a betegek hány százaléka esetében lehet elvégezni a műtétet a többletforrás alapján, ennek megfelelően egyelőre nem lehet visszafizetésről sem beszélni” – áll a közleményben. Hozzátették: a kormány ezt a többletforrást célzottan ennek a betegkörnek az ellátására akarja fordítani, és a kórházi felmérések lezárása után lehet – egyeztetve a szakmával és az intézményekkel – eldönteni, hogy milyen módon lehet az eredeti célok megtartásával a forrás fennmaradó részét is hasznosítani.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Még tart a várólistás műtétek egyeztetése QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →