Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Még közelebb a járvány

írta   /   2013-02-02  /   nincs hozzászólás

Tovább terjed az influenza Európában – adott ki tájékoztatást Facebook oldalán az ÁNTSZ. A 2013. január 21-27. közötti időszakról összesen 29 ország jelentett adatokat, és kétharmaduk földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be – ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből. Az influenzajárvány földrajzi kiterjedtségéről készült térképen az ECDC a kontinens szinte teljes nyugati felét (19 országot) piros színnel ábrázolta. Ez az 5 fokozatú skálán a legmagasabb szint.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban növekedett. A környező országok közül Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Románia szolgáltat adatokat az ECDC-nek. Ezek közül Ausztriában és Szlovéniában földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, míg Szlovákia regionális járványról, Románia pedig elszórtan jelentkező esetekről számolt be. Nem uniós tag szomszédaink közül Horvátországban szintén földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, Ukrajnában regionális járványról, Szerbiában szórványosan előforduló esetekről jelentettek a hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek. Az ECDC tájékoztatása szerint idén Európában az influenzajárvány az előző évihez képest hat héttel korábban kezdődött. A jelenlegi szezonban a múlt héten fordult elő először, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáinak több mint felében azonosították az influenzavírust. Ezek továbbra is döntően három törzshöz [influenza A(H1)pdm09, influenza A(H3), influenza B(Yamagata) vírusok] tartoznak, amelyek az erre a szezonra kifejlesztett védőoltásban is megtalálhatók. Aki most kéri a védőoltást, annak még mindig jó esélye van arra, hogy elkerülje az esetenként súlyos szövődményekkel járó megbetegedést. A védettség ugyanis 10-14 napon belül kialakul, hazánkban pedig az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint még országos szinten nem kezdődött el a járvány.

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik a népesség legalább 1-5 százalékát lefedik. A hálózatban az Európai Unió illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz (kivéve Liechtensteint). Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak adatot a nemzeti központoknak. Ezek az adatok kerülnek az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben összesítésre. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Forrás: facebook.com/tisztiorvos

hirdetés

az oldal QR-kódja

Még közelebb a járvány QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →